epa10885649 An armed Kosovo Police officer stands guard in front of the Banjska Monastery in the village of Banjska, Kosovo, 27 September 2023. A Kosovar Albanian police officer on 24 September was killed by Serb gunmen who later barricaded themselves in the XIV century Serbian Orthodox Banjska monastery and traded gunfire for hours, Kosovo authorities confirmed. Police regained control of the area late on the same day. The incident came at a fragile moment in the Kosovo - Serbia European Union-facilitated dialogue to normalize ties between the two parties. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Član Predsedništva Srpskog pokreta Dveri Dragan Dobrašinović izjavio je da su dva sinoćnja intervjua Aleksandra Vučića bila dovoljna da i politički najneupućeniji shvate ko i kuda vodi ovu zemlju i do očiglednosti uvide, kako je naveo, svu tragediju i agoniju njegove lažnopatriotske kosovske politike.

Dobrašinović je agenciji Beta kazao danas da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jedini stvarni zadatak „legalizacija okupacije“ Kosova i Metohije i ukidanje svih elemenata, tragova i simbola srpske državnosti u južnoj pokrajini.

„Od Briselskog do Ohridskog sporazuma, predsednik Srbije se predano i posvećeno bori na dva fronta: prvi, pravno poništavanje srpske države i njenih institucija na Kosovu i Metohiji i drugi, širenje defetističkog uverenja kod Srba da je ono ne samo izgubljeno već da na njemu ništa naše i nemamo“, kazao je funkcioner Dveri.

Prema njegovim rečima, prvi zadatak je Vučić veoma uspešno obavio i Kosovo i Metohiju papirološki praktično predao prištinskim vlastima, „nudeći Srbima sa severa smokvin list u vidu Zajednice srpskih opština koja ima taman toliko izvršnih ovlašćenja i atributa državnosti koliki i Kolo srpskih sestara“.

„S drugim mu ide znatno teže, pošto po svim istraživanjima preko 80 odsto građana Srbije, odnosno 95 odsto Srba, ni ne pomišlja na odricanje od Kosova i Metohije. Zbog toga je prethodnih dana značajno intenzivirao svoje operacije na ovom frontu, a kruna i sublimacija tih aktivnosti viđeni su u dva sinoćnja intervjua“, ocenio je Dobrašinović.

Naglasio je da je u prvom intrevjuu datom Kristijani Amanpur (CNN) „snishodljivi“ Vučić odbio da se eksplicitno izjasni o tome da li podržava na kameri napisanu izjavu Novaka Đokovića „Kosovo je srce Srbije“.

„Predsednik Srbije, dakle, više ni retorički, suštinski je od toga davno odustao, ne zastupa stav da je Kosovo deo Srbije. To je prva poruka koju su svi ljudi u zemlji i svetu sinoć mogli da čuju od Vučića“, rekao je Dobrašinović.

U drugoj poruci na TV Hepi, dodao je, Vučić je prvi put jasno stavio do znanja Srbima da nemaju čemu da se nadaju kada je u pitanju bezbednosna pomoć.

„Time je, kao i povlačenjem većeg dela vojske i tehnike od administrativne linije na zahtev SAD, samo potvrdio ono što je i ranije bilo jasno – višemesečno vojno paradiranje bilo je isključivo u funkciji njegove lične političke promocije, a ni najmanje zaštite Srba“, istakao je Dobrašinović.

Kako ovo nije bilo dovoljno za unošenje potpune panike među Srbe, dodao je Dobrašinović, u izgled im je stavljeno i izvesno skorašnje pakovanje na kamione i traktore s kartom u jednom smeru.

„Time je paket Vučićevih defetističkih poruka, kojima treba u potpunosti obeshrabriti Srbe i zakucati ne samo kosovsku nezavisnost već i Kosovo i Metohiju lišiti srpskog naroda, kompletiran“, naglasio je član Predsedništva Dveri.

Dobrašinović smatra da kako Vučić ne bi dovršio svoj „pakleni zadatak“ neophodno je da kao narod ne klonemo i ne podlegnemo panici i defetizmu.

„Neophodno je i da u potpunosti delegitimišemo Vučićevu kosovsku politiku i, lišavajući ga vlasti, istovremeno istupimo iz svih međunarodnih sporazuma koje je potpisao i prihvatio protivno odredbama Ustava Republike Srbije i ubedljivo većinskoj volji srpskog naroda“, zaključio je Dobrašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari