Dobrica Veselinović za Danas u beogradskoj Skupštini: Šta su crvene linije opozicije o izbornim uslovima? (VIDEO) 1foto: Vojin Radovanović/Danas

„Na izbore idemo zbog izborne krađe, ona je jasna građanima, međunarodnoj javnosti, opoziciji, civilnom društvu. Pritisak i otrkivenost te prevare je bio toliko da SNS to nije htela da je prizna, jer ne veruju u demokratiju i istinu, nego su pribegli poluinstitucionalnom rešenju, da nemaju većinu. Važno je da postoji jedna istina – da je volja građana na izborima bila pokradena“, rekao je za Danas odbornik koalicije „Srbija protiv nasilja“ u Skupštini grada Beograda Dobrica Veselinović.

 

Veselinović, koji je i član Predsedništva Zeleno-levog fronta, kaže da sam format izlaska opozicije na izbore je tehnička stvar koja dolazi na kraju, jer je mnogo važnije to da su opozicioni aktivisti stalno na terenu i rad svoj opozicioni rad.

„Nama je važno da nam sledi borba za ispravljanje izbornih uslova i neregularnosti, imamo preporuke i međunarodnih organizacija i u konačnici Evropskog parlamenta. O samom formatu izlaska na izbore naravno da teku razgovori sve vreme. Sada kada znamo da izlazimo na izbore, na nama je kao opoziciji da vidimo šta je najbolji format koji izvodi najviše ljudi na birališta, koji čini sinergijski efekat i odnosi nesumnjivu pobedu“, navodi on.

Ovaj odbornik dodaje da su crvene linije za izlazak na izbore ispunjavanje preporuka ODIHR-a u vezi otvaranja i popravljanja biračkog spiska, sređivanje situacije u medijima i dodeljivanje pete nacionalne frekvencije i dogovor oko toga kog datuma se dešavaju izbore.

„To su stvari važne ne zbog nas kao opozicije i ovih izbora, nego zbog budućnosti demokratije u Srbiji“, odgovara.

Upitan da li ako do ispunjenja ovih uslova ne dođe na nove beogradske izbore neće izaći, odgovara – izbori koji se dese bez suštinske promene nisu izbori i ne treba da se dese.

On navodi i da bi Vlada Srbije sada trebalo da imenuje novi privremeni organ grada Beograda, koji treba da reprezentuje zastupljenost političkih organizacija u poslednjoj konstituisanoj Skupštini grada.

„Na nama je da odlučimo da li ćemo u njemu biti Vlada Obradović i ja, ili će biti neko drugi“, navodi.

Veselinović kaže da nema mogućnosti da opozicija ima većinu u tom novom privremenom organu, jer ovaj saziv Skupštine grada nije konstituisan, te se privremeni oragn formira na osnovu saziva nakon izbora 3. aprila 2022. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari