Dodik: Kosovo za Srbiju najvažnije teritorijalno pitanje, a RS najvažnije nacionalno pitanje 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je za Srbiju najvažnije tertirijalno pitanje Kosovo, dok je Republika Srpska najvažnije nacionalno pitanje Srbije.

„Mi iz RS nemamo nikakvu nameru da se mešamo u politički život Srbije, ali imamo nameru da Srbiji nametnemo narativ. Teritorijalno pitanje najvažnije za Srbiju je pitanje Kosova, a njeno najvažnije nacionalno pitanje je Republika Srpska“, kazao je Dodik, obraćajući se učesnicima tribine „Srpska se brani i u Srbiji“.

On je odbacio svaku mogućnost poređena Republike Srpske i Zajednice srpskih opština na Kosovu, dodavši da albanska strana to koristi kako bi poboljšala svoje pregovaračke pozicije, a da je „taj virus pokupljen u Sarajevu“.

„ZSO ima smisla samo ako ima izvršne funkcije, ako je to samo ljuštura, to je onda nemoguća priča, blef i trik Zapada. Ako već tvrde da se mora osnovati ZSO, zašto to nisu nametnuli prištinskim vlastima, jer se zna da zapadne zemlje vladaju procesima na Kosovu“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS ima jasne političke stavove i odmah odgovara na sve izazove sa kojima se suočava.

„Priznajem da unapred odbacujemo neka rešenja i pre nego što se o njima počne pregovarati, jer oni koji nameću ta pitanja, čim krenu pregovori, to uzimaju kao gotovu star. Zapad više ne poštuje međunarodno pravo“, ocenio je Dodik.

Dodao je da spreman da odbije svako pitanje koje se stavi na sto, jer je, kako je kazao, „jedino takvo ponašanje delotvorno“.

„Nije dobro praviti konačna rešenja, treba sačekati razvoj globalne situacije i onda razmatrati šta je nacionalni interes“, kazao je Dodik, dodavši da je potrebno „vratiti poziciju ravnopravnih pregovarača, a ne izvršilaca naloga sa strane“.

On je dalje kazao da je pre par dana vlastima u BiH stigao zvaničan zahtev da donesu zakon koji bi omogućavao putovanje između BiH i Kosova samo sa ličnim kartama i da su predstavnici RS to odbili.

„Mi smo to odbili, mi nećemo dozvoliti da se pomeri bilo šta na tom planu“, naveo je Dodik.

Predsednik RS je ponovio da je Kristijan Šmit nelegalni visoki predstavnik i da je „interes i Srbije da ga tretira kao nelegalnog visokog predstavnika“.

Dodao je da vlasti u RS neće objaviti Šmitovu odluku kojom je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS niti će je primenjivati.

„Da vidimo koja je to sila koja stoji iza njega, da vidimo kako će on sprovesti svoju odluku. Ne mogu da sude kolektivne organe, kao što je Vlada ili Narodna skupština. Kako da uhapse predsednika RS, vladu i sve poslanike, a to im je jedini način da sprovedu tu odluku“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, predstavnici SAD i EU „pokušavaju da guraju RS na negativnu stranu“, dodavši da je Nemačka već zaustavila određena sredstva za RS da bi, kako je kazao, „disiplinovala Dodika“.

„Postoji zastoj u isplati iz fondova EU koji idu u RS. Ako se to nastavi, mi ćemo u Nraodnoj skupštini doneti odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH“, istakao je Dodik.

Rekao je i da „Srbija smatra da treba da ostane na evropskom putu“ i da je „vešto nametnula tu temu“, tako što je ukazala EU da, ako oni neće da ulažu u Srbiju, postoje zemlje koje to hoće, poput Kine.

Govoreći o odnosu RS i Srbije, on je istakao da ga zanima „samo jaka i moćna Srbija, koja može da pomogne RS“, ocenivši da takva Srbija nije u interesu međunarodnog faktora, posebno zapadnih zemalja.

Dodao je da RS „ne može da bira politička rukovodstva u Srbiji, ali mora da ima dobre odnose sa rukovodstvima Srbiji, kako bi obezbedili podršku Srbije Republici Srpskoj“.

Sadašnji odnosi rukovodstava RS i Srbije, dodao je on, zasnovani su na uzajamnoj podršci i saradnji na zajedničkim projektima, koje zvanični Beograd finansira širom RS.

Dodik je rekao da je njegov odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem „korektan“, da je to odnos „razumevanja, uz neka štucanja, koja nameću neki ljudi iz okruženja“.

Pojasnio je da su neki predstavnici iz niže pozicioniranih struktura vlasti u Srbiji u vreme opštih izbora u BiH mešetarili po RS, pozivajući se na Vučića.

Dodik smatra da Srbiji ne treba vlast u Banjaluci koja ima podanički odnos prema Beogradu, već jaka politička struktura koja će se moći nositi sa političkim problemima u BiH.

„Srbiji treba da podržava RS, a ne da kreira političke stavove za RS. Taj pristup se poštuje“, kazao je predsednik RS.

Govoreći o tome da li će Vučić i on istrajati na poštovanju Dejtonskog sporazuma i Rezolucije Saveta bezbednosti 1244, on je kazao da je to „daleko iznad njihovih moći“.

„Ne postoji međunarodno pravo, već međunarodna pravila. Na nama je da na tome istrajavamo, ako ne ostanemo pri tom stavu ići će se na centralizaciju BiH, što je glavni cilj zapadnih zemalja, pre svih SAD“, kazao je on.

Šef predsedništva RS u Beogradu Mlađan Cicović je, najavljujući tribinu, istakao potrebu jedinstvene nacionalne politike Srbije i RS, u situaciji u kojoj, kako je kazao, za Zapada dolaze udari na srpski narod u celini.

„Ekipa EU radi na otimanju Kosova, kao što protiv RS radi visoki predstavnik u BiH“, kazao je Cicović.

U Beogradu će se večeras održati prijem povodom 9. januara Dana RS i 31. godišnjice od donošenja prvog Ustava RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari