Dodik:Pobediće kandidat vlasti 1Foto: EPA/ VLADIMIR STOJKOVIĆ

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da se RS neće opredeljivati na izborima za predsednika Srbije, ali je predvideo da će pobediti kandidat vladajuće partije.

Dodik je u emisiji TV Prva rekao da ima „potpuno pozitivnu percepciju“ o Aleksandru Vučiću i Tomislavu Nikoliću i „o tome šta oni rade“.

„Tomislav Nikolić je dobro obavljao svoju dužnost i nemam ništa protiv da on to nastavi“, rekao je Dodik, koji smatra da je potpuno legitimno da kandidata za predsednika Srbije predloži vladajuća partija.

„Tomislav Nikolić je jasno iskazao svoj odnos prema RS i mi to ovde doživljavamo kao izraz brige“, napomenuo je Dodik. Govoreći o odnosu sa predsednikom Vlade Srbije, Dodik je ocenio da je Aleksandar Vučić pomogao da se sprovedu mnogi projekti, pomenuvši prodaju obveznica RS koje je kupila Poštanska štedionica.

„Stalo mi je da sa vlastima u Srbiji imamo dobre odnose i to smo gajili kroz različite sisteme“, objasnio je Dodik i pomenuo saradnju sa Slobodanom Miloševićem, Zoranom Đinđićem i Vojislavom Koštunicom, za koga je istakao da je mnogo pomogao RS, prilikom prodaje njenog Telekoma.

Upitan o sankcijama SAD protiv njega, Dodik je najavio da će nove američke administracije tražiti da revidira odluku o tome. Veoma je važno uspostaviti odnose sa novim ljudima koji dolaze, rekao je Dodik i ocenio da ničim nije dokazano da on krši zakone.

Mene je obradovalo kada sam čuo Trampa da kaže da se neće obračunavati sa vladama širom sveta. To znači da je stara administracija to radila, ukazao je Dodik.

Dodik smatra da je dosadašnja američka vlada uvođenjem sankcija protiv njega pokazala mišiće, jer je razočarana neuspehom svojih planova u BiH.

On je negirao da je ikada bio američki čovek, istakavši da mu je svojevremeno u Vašingtonu prećeno da će on i njegova porodica snositi posledice, ako ne prihvati reformu policije u BiH.

Bosna i Hercegovina očigledno može nasiljem da se gradi i održi, barem oni misle tako. Ogroman je intervencionizam Amerikanaca u proteklih 20 godina. Sankcionisali su sve one koji se nisu slagali sa njima, preko 250 ljudi, smatra Dodik.

On je ponovio da mu američke sankcije ništa ne znače i da nema imovinu u SAD, kao i da sankcije protiv njega mogu samo da ohrabre njegove političke protivnike u lokalu.

Dodik je upitao i gde piše da američki ambasador u BiH određuje ko je prekršio zakon.

Smatra se da smo mi niko i ništa političari sa ovog prostora. Amerika, kao sila, može mnogo toga da uradi. To smo videli kroz istoriju, ali izvinite ima neko dostojanstvo koje ne može da se dovede u pitanje, naglasio je Dodik.

On je podsetio i da je američki ambasador u BiH pre četiri godine tražio od njega da se sruši crkva u Potočarima, jer navodno vređa Muslimane, na šta nije pristao.

Kako je naveo Dodik, nakon toga je američka ambasada u BiH izdala saopštenje da on nije kooperativan. Dodik je rekao i da ne može da utiče na to koje će se zemlje pridružiti sankcijama protiv njega i da smatra da ga ta odluka SAD ne sprečava da se bavi politikom.

Nisu uvedene sankcije RS, nego Miloradu Dodiku. Nekoliko puta se čuo sa Aleksandrom Vučićem. On je veoma racionalan, rekao je Dodik.

Upitan da li razmišlja o ostavci, Dodik je upitao zašto bi o tome razmišljao, ocenivši da je takvo pitanje neozbiljno.

Što bih ja davao ostavku, nemojte me smatrati neozbiljnim. Naravno da su Muslimani ovo jedva dočekali, videćemo kako će se stvari odvijati, ja se zalažem za ono što piše u Dejtonu,
objasnio je Dodik.

On je poručio i da ne želi da zbog njega lično probleme imaju Srbija i RS.
Upitan o eventualnoj odluci o referendumu za izlazak iz BiH, Dodik je odgovorio da takve odluke donosi parlament, a ne on, niti njegova stranka.

Dodik je najavio da će RS 2018. sagledati dokle se stiglo u vraćanju dejtonskih nadležnosti entitetima u BiH i da će od toga zavisiti dalji koraci. Eventualni razlaz u BiH bi bio miran, predvideo je Dodik, koji smatra da sadašnja situacija nije nalik na početak izbijanja rata.

Ako budemo imali većinu, imaćemo odluku. Mi smo rekli da ćemo 2018. videti dokle je došlo u vraćanju Dejtonskog sporazuma, dodao je Dodik i ocenio da ishod rata nije trebalo da bude BiH, već njena podela.

Dodik smatra da bi bio uspostavljen „aposlutni mir“ da je BiH podeljena.  Upitan o svojim izjavama pre 20 godina da BiH smatra svojom državom, Dodik je rekao da je u međuvremenu stekao iskustvo i da je te izjave davao na osnovu idealizma.

Moja politika nije sukob i nikada nisam pozivao na sukob. Šta je zapaljivo u mojim izjavama, upitao je Dodik i rekao da se novinarki čini da je referendum zapaljiva tema, jer to ne odgovara Muslimanima.

Ima mnogo stvari koje meni kod njih ne odgovaraju, pa šta, rekao je Dodik i pomenuo inertnost u borbi protiv terorizma.

Prema Dodiku, RS je u prvim godinama sprovođenja Dejtonskog sporazuma pokušala pasivno da posmatra šta joj se dešava, pa je izgubila 83 nadležnosti.

Dodik je rekao i da poštuje Rusiju i da mu je Vladimir Putin na sastanku uoči referenduma o Danu RS poželeo srećan referendum.

Upitan o nedolasku Vučića i Ivice Dačića na proslavu 9. januara, Dodik je rekao da je RS važno da Srbija bude predstavljena na najvišem nivou i da je to i učinjeno. Prema Dodiku, RS je pokazala da je održiva i da ona nije ta koja stvara nestabilnost u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari