Dogovor u Sočiju: Do izbora u Srbiji cena gasa ostaje ista 1

Režim Aleksandra Vučića nalazi utočište u Rusiji i, eventualno, u Kini. Njegova jučerašnja poseta Rusiji i susret sa tamošnjim predsednikom, Vladimirom Putinom, pokazuje da u odnosu na to koliko mu zapad više ispostavlja račune za ono što radi, ili ne radi, a što ne odgovara evropskim standardima i putu, na kojem se on i Srbija navodno nalaze, više s okreće Rusiji. On je to juče jasno i to demonstrirao. Saopštio je da je dogovorio za narednih šest meseci, do izbora, da cena gasa ostaje ista. Očito da se poseta uklapa u otvaranje predizborne kampanje i da je to snažan vetar u leđa Vučiću, ali i ruskom uticaju u Srbiji i šire u regionu – ocenjuju za Danas Srećko Đukić, bivši amsador Srbije u Ukrajini. Podsetimo, 3. aprila 2022. treba da se održe u Srbiji spojeni predsednički, parlamentarni i beogradski izbori.

Aleksandar Vučić juče je, nakon sastanka sa predsednikom Ruske Federacije, u Sočiju, izjavio da se “Vladimir Putin saglasio da se cena gasa za Srbiju u narednih šest meseci ne menja i da ostane 270 dolara za 1.000 kubnih metara”.

Nakon sastanka u četiri oka i ručka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Vučić je televiziji Pink kazao da je reč o „neverovatnoj ceni“ i dodao da je Srbija dobila i povećanje količine gasa u tih šest meseci. Vučić je naveo da je sa Putinom razgovarao i o dugoročnom ugovoru o nabavci gasa, ali da nema prava da govori o elementima dok taj dokument ne bude potpisan.

– Mogu samo dve stvari da kažem, predsednik Putin je rekao da ćemo biti zadovoljni. I drugo, elementi o kojima smo razgovarali govore nam da ćemo imati izuzetnu cenu i nakon tih šeset mesci. I cenu i povećanje obima – dodao je Vučić.

On je najavio i da će Putin sledeće godine posetiti Beograd i Srbiju.

– Posle tri sata produktivnih i dobrih razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, zahvalio sam se na gostoprimstvu i dobio potvrdu da će sledeće godine posetiti Beograd i Srbiju – napisao je Vučić na Tviteru.

Rusija nikad ne daje signale opoziciji

Upitan kako komentariše interpretacije koje govore da ni Vladimir Putin, poput zapadnih lidera ne veruje Vučiću, u smislu ostvarenja njihovih, a suprostavljenih (Ruskih i evropskih interesa), sagovornik Danasa, Srećko Đukić, kaže da je zvanični stav Moskve da sarađuje samo sa vlašću.

Kako napominje, ona nikada ne daje signale opoziciji, što nije slučaj samo sa Srbijom.

– Uveren sam, a to pokazuju mnogi potezi koje Moskva vuče da ne pokušava da ode u defanzivu. Rusija je samo u ofanzivi i pokušava da zabije klinove EU. Ima mnogo primera za podstrek takvoj tvrdnji. Poslednji primer su, recimo, jadni migranti koji se smrzavaju na poljskoj i beloruskoj granici – kaže naš sagovornik.

Srećko Đukić ističe da je Balkan, još konkrenije Zapadni Balkan, i dalje ničiji prostor, izuzev zemalja koje su u NATO – Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora.

– Ove dve zemlje koje ostaju van tog konteksta, Srbija i BiH, nisu za potcenjivanje. To su vrlo dve snažne tačke oslonca koje nisu od danas, već tradicionalne. Imamo, dakle, ako gledamo šire, geopolitički kontekst, imamo ofanzivu hibridnih režima, od Moskve preko Beograda do Minska, Budimpešte i Pekinga. I, oni neće da se predaju. U tom izazovu mi sa BiH smo najslabija tačka. Centralne teme na koje se Rusija ovde fokusira su Srbija – zbog Kosova, a BiH zbog Republike Srpske. Putin je juče ponovio da insistira na rešenju kosovskog pitanja na osnivu rezolucije 1244. A, kada je reč o BiH, ni Rusija ni Kina ne priznaju novog visokog predstavnika, dok ga je Beograd priznao. Verujem da se i to “peglalo” danas. Mi smo jedan zahvalan teren za Rusiju i Putina, a sledeća godina će biti važna za sve te procese, imajući u vidu da se u Srbiji održavaju izbori tri u jedan – zaključuje naš sagovornik.

Dogovor u Sočiju: Do izbora u Srbiji cena gasa ostaje ista 2
foto EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Kako glasi saopštenje na sajtu Kremlja

Na zvaničnom sajtu predsednika Rusije kremlnin.ru objavljen je tekst saopštenja o razgovorima Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, koji prenosimo u celosti, prevod je redakcijski:

Pregovori sa predsednikom Srbije:

Nismo se dugo videli, čini mi se, poslednji put u junu 2020. u Moskvi. Nakupilo se mnogo pitanja, ali i bez ozbira na svu složenost koju donosi pandemija korona infekcije, ipak naši odnosi, ne samo što su se održali na dostingutom nivou, nego su se razvijali u svim pravcima.

To se tiče pre svega ekonomije. Ako je u pandemijskoj godini, u 2020. naša robna razmena pala za više od 17 odsto, onda je za samo devet meseci ove godine porasla za 20 odsto. To znači da ne samo što ćemo prevazići pad iz 2020. nego ćemo i povećati obim trgovine.

Razvijamo odnose između naših vlada, i očekujemo predsednika Vaše vlade u decembru u Moskvi. Međuvladina komisija radi redovno i dobijam izveštavaje o tome kako ovaj posao napreduje.

U humanitarnoj sferi odnosi se nastavljaju. Srpski studenti studiraju u Rusiji na različitim univerzitetima, i to u različitim smerovima. Zahvalni smo vam na podršci ruskom jeziku u srpskim školama – generalno, situacija u ovoj oblasti se razvija veoma pozitivno.

Znam da ste posebno zabrinuti zbog nekih pitanja. To je zbog činjenice da se završava ugovor o snabdevanju Srbije prirodnim gasom. Mislim da ćemo se dogovoriti, poručiti privrednim subjektima da ovaj posao završe do kraja, u svakom slučaju naći ćemo rešenje koje će sigurno biti prihvatljivo našim srpskim prijateljima. Uskoro vas očekuju izbori na proleće, u aprilu, i želim da Vam se zahvalim na pažnji i ličnoj pažnji koju posvećujete razvoju rusko-srpskih odnosa i nadam se da će to ceniti i birači u Srbiji. Želim Vam puno uspeha na ovim izborima.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari