"Doktorska", "aerodromska", "veteranska" lista...: Ko su sve kandidati za odbornike i gradonačelnike u Nišu? 1Izbori: Foto Z. Miladinović/Danas

Gradska izborna komisija u Nišu proglasila je 11 izbornih listi sa kandidatima za 61 odborničko mesto u Skupštini grada.

Na prvom mestu Zbirne izborne liste kandidata za odbornike Skupštine grada je lista koalicije oko Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ koju čine Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, Jedinstvena Srbija, Srpska radikalna stranka, Pokret socijalista, Srpska stranka Zavetnici i SNS.

Na ovoj listi se ne nalazi nijedan značajniji gradski ili stranački funkcioneri, uključujući i gradonačelnicu Draganu Sotirovski, koja je i članica Predsedništva SNS.

Dok je ona izjavila da je reč o „smeni generacija, koja je iznenađenje samo za one koji se ne razumeju u politiku“, dobro upućeni izvori bliski ovoj stranci kažu da je u „vrhu“ doneta takva odluka zbog „lošeg rejtinga Sotirovske, a i drugih funkcionera među građanima Niša“.

Prvi na listi i kandidat za gradonačelnika je Dragoslav Pavlović (45), koji nema prepoznatljivost u široj javnosti, ali ni negativne poene zbog korupcionaških i drugih afera.

"Doktorska", "aerodromska", "veteranska" lista...: Ko su sve kandidati za odbornike i gradonačelnike u Nišu? 2
Dragana Sotirovski: Foto Betaphoto/ Saša Đorđević

Pavlović je diplomirani inženjer elektrotehnike, zaposlen u EPS-u, a bio je direktor gradskog JKP Mediana, te pomoćnik gradonačelnika Darka Bulatovića, prethodnika Sotirovske.

Na visokoj poziciji na listi, na trećem mestu, nalazi se dr Milan Lazarević, koji je SNS-u pristupio tek u oktobru prošle godine, izjavljujući da to čini „samo zbog jedinstva i sloge koje su neophodne kada treba da branimo našu otadžbinu“, te da nije tražio niti su mu nuđene funkcije.

Dr Lazarević je transfuziolog i hematolog Klinike za kardiohirurgiju i jedan od bliskih saradnika dr Dragana Milića, direktora klinike, koji na ovim gradskim izborima izlazi sa svojom grupom građana.

Dobru poziciju ima i Igor Novaković, univerzitetski profesor, aktuelni zamenik predsednika Skupštine grada i čelnik niških socijalista.

Lošije je „prošao“ bivši predsednik gradske skupštine i te stranke u Nišu, Mile Ilić, koji je na 11. mestu, a još lošije Rade Rajković, takođe bivši predsednik lokalnog parlamenta i aktuelni funkcioner Vulinovog PS, koji je smešten na 24. poziciju.

Drugo mesto na glasačkom listiću je koalicija „Biramo Niš- Đorđe Stanković“, koju čini deo nekadašnje koalicije „Srbija protiv nasilja“- Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno- levi front i Pokret slobodnih građana.

"Doktorska", "aerodromska", "veteranska" lista...: Ko su sve kandidati za odbornike i gradonačelnike u Nišu? 3
Đorđe Stanković: Foto Media i reform centar

Kandidat za gradonačelnika ove koalicije je nosilac i prvi na listi, Stanković (35), inače master inženjer arhitekture, narodni poslanik i funkcioner NPS.

Političku karijeru je započeo pre dve godine, kada je postao predsednik Narodne stranke u Nišu, a prema dostupnim podacima do sada se bavio građevinarstvom, nekretninama i dizajnom.

Odmah iza njega, na drugoj poziciji je univerzitetska profesorka Tamara Milenković Kerković, bivša narodna poslanica i potpredsednica Srpskog pokreta Dveri, a sada samo čelnica te stranke u Nišu, ali je na listi „kao pojedinac a ne predstavnik stranke“.

Kao „pojedinac“, treći na listi, je Slaviša Dinić, master inženjer menadžmenta u agrobiznisu, nekadašnji predsednik niške opštine Pantelej i funkcioner DS, a pred ove izbore predsednik Gradskog odbora Zajedno, koji je raspušten jer je „doneo odluku da, protivno odluci stranke (koja bojkotuje lokalne izbore, prim. aut), izađe na njih“.

Pod brojem 3 na glasačkom listiću je koalicija „Ujedinjeni- nada za Niš“, koju čine Nova demokratska stranka Srbije, lokalna koalicija „Niš, moj grad“, Narodna stranka, Socijaldemokratska stranka, Dosta je bilo i Demokratska unija Roma.

Kandidat za gradonačelnika je Miodrag Stanković (45), master ekonomista zaposlen u JKP „Naissus“ i gradski odbornik koalicije „Niš, moj grad“, koji je nekada bio funkcioner DS i SDS.
Dragoslav Ćirković, diplomirani inženjer životne sredine, i takođe gradski odbornik koalicije „Niš, moj grad“, koji je i funcioner SDS, a nekada je kao funkcioner DS bio predsednik centralne niške opštine Medijana i direktor JKP Mediana, nalazi se na trećem mestu.

Uzbunjivači koji su u gradskom pogrebnom preduzeću „Gorica“ ukazivali na korupciju i nepravilnosti, te zbog toga izgubili posao na koji su sudskim putem vraćeni, Zoran Jovanović i Rade Rašović, nalaze se na osmom, odnosno tek 24 mestu.

Na četvrtom mestu na glasačkom listiću biće Grupa građana „Dr Dragan Milić“, čiji je i nosilac i prvi na listi direktor Kardiohirurgije.

Na drugom mestu ove liste je producent Oliver Paunović, a na trećem univerzitetski profesor Predrag Cvetković,  koji je na čelu pravnog tima GG, a bio je prodekan Pravnog fakulteta i savetnik nekadašnjeg gradonačelnika Miloša Simonovića (DS).

Na ovoj listi, sa 61 kandidatom, više od polovina njih (32) su zdravstveni radnici.

"Doktorska", "aerodromska", "veteranska" lista...: Ko su sve kandidati za odbornike i gradonačelnike u Nišu? 4
Dr Dragan Milić: Foto Media i reform centar Niš

Dr Milić je postao poznat široj javnosti prošle godine, kada je Kardiohirurgija ukinula liste čekanja tako što su njeni zaposleni operisali pacijente vikendima, bez naknade.

Pod brojem pet Zbirne liste je Ruska stranka- Rusija i Niš u srcu- Tihomir Perić, sa osam kandidata za 61 odborničko mesti.

Opozicija je upozoravala da su potpisi za ovu listu volšebno skupljeni, a koalicija „Biram Niš“ je protiv Perića podnela krivičnu prijavu jer je „neovlašćeno prikupio lične podatke za više desetina lica koja su navodno potpisala listu, a umesto njih je to učinilo isto lice koje specifično piše inicijale“.

Perić je energetičar i dugo godina je bio funkcioner SRS.

Prema poslednjem popisu iz 2022. godine, u Nišu živi 121 osoba koja se izjasnila da je ruske nacionalnosti.

Koalicija „Biram Niš“ je upozorila i na nepravilnosti na listi manjinske koalicije „Za naš Niš- Petar Bogićević- Koalicija Snaga“, ali ju je GIK proglasila, po brojem 7.

Nosilac te liste, Bogićević je poljoprivredni tehničar i predsednik Crnogorske partije u Nišu.

Pod brojem 6 na glasačkom listiću biće lista „Bojan Avramović- Ne damo Niš“, na kojem je pod brojem 1. Avramović, a pod brojem 2. Vladica Đurđanović.

Avramović i Đurđanović su bili direktor Regionalne razvojne agencije Jug, odnosno direktor niškog aerodroma „Konstantin Veliki“, koji su se kao tvorci uspešnog plana za ozbiljan rast broja putnika protivili besplatnom preuzimanju tog aerodroma od strane države, te zbog toga ostali bez funkcija.

Građani Niša koji su bili protiv podržavljenja njihove vazdušne luke su tokom 2018. godine protestvovali nekoliko meseci.

Na broju 8 je lista „Dr Savo Milošević- I ja sam Niš- Kreni- promeni“, sa 60 kandidata.

Kandidat Kreni- promeni za gradonačelnika je Vladimir Stanimirović, sociolog, stručni saradnik na Fakultetu umetnosti i nekadašnji uzbunjivač, a prvi na listi je profesor Pravnog fakulteta Mihajlo Cvetković.

Deveta na na biračkom listiću je lista „Ujednjeni za selo i grad- budimo na čisto“, koja ima 11 kandidata za odbornike.

Prva na listi je profesorka istorije Danijela Petrović, iz Zelene stranke.

Lista „Glas naroda je snaga naroda“ nalazi se pod brojem 10, sa 39 kandidata.

Prvi na toj listi je Nikola Ostojić, master pravnik i funkcioner partije Bunt- Prava Srbija, a na njoj je, prema dostupnim podacima, veći broj veterana.

Na 11. mestu zbirne liste je koalicija „Niš, naš grad- Branislav Jovanović- Novo lice Srbije- Miloš Parandilović“, koja kandiduje 59 odbornika.

Diplomirani pravnik Jovanović je i nosilac i prvi na listi.

On je političar od devedesetih godina prošlog veka, od kada je promenio više stranaka, a bio je predsednik gradske vlade i direktor Direkcije za izgradnju grada.

Na izborima 2012. godine bio je kandidat gradonačelnika Ujedinjenih regiona Srbije Mladena Dinkića.

Parandilović iz opozicione stranke Novo lice Srbije je narodni poslanik.

Građani Niša će 2. juna glasati i za odbornike skupština pet gradskih opština- Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja.

U Nišu je za ove izbore upisano 226.266 birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari