Brazilski Kongres odobrio je u četvrtak formalno tekst sporazuma između vlada Srbije i Brazila o viznim izuzećima za državljane tih zemalja, koji je potpisan u Beogradu 20. juna 2010. Uredba je objavljena u Službenom glasniku Kongresa juče. U odluci se kaže da bilo koje delo zloupotrebe može da dovede do revizije sporazuma, prenose brazilski mediji. Sporazum dve vlade je objavljen u Službenom glasniku Senata, gornjeg doma brazilskog parlamenta, 28. februara. Najviše zakonodavno telo Brazila sastoji se još i od Veća poslanika, donjeg doma.


U Ambasadi Brazila u Beogradu, Danas Onlajnu je rečeno da ovo diplomatsko predstavništvo još nije dobilo instrukciju svog Ministarstva spoljnih poslova za ukidanje viza za građane Srbije koji putuju u tu zemlju, ali da je procedura u toku i da se takav nalog očekuje uskoro. Trenutno, turistička viza se plaća 20 američkih dolara, izdaje se u roku od pet radnih dana pošto se podnese potrebna dokumentacija čiji spisak se nalazi na adresi brazilske ambasade.

Sporazum Srbije i Brazila o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše, Sporazum o ukidanju viza za građane Brazila kada dolaze u Srbiju i građane Srbije koji odlaze u Brazil, kao i Memorandum o razumevanju o političkim konsultacijama potpisali su pre tri godine tadašnji ministar inostranih poslova Vuk Jeremić i šef brazilske diplomatije Sels Amorim prilikom njegove posete Beogradu. Ministar Amorim je tada rekao da su potpisani važni sporazumi, koji će olakšati putovanja u Brazil i koji se odnose na svakodnevni život svih građana. Izrazio je nadu da će oni biti podsticaj za građane Srbije da otputuju u Brazil na Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i na Olimpijske igre 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari