Ukinute vize za Venecuelu 1MSP/Dijana Vukomanović

Srbija i Venecuela sklopile su sporazum o ukidanju viza za građane sa običnim pasošem, koji su danas potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar narodne vlasti za spoljne poslove Venecuele Ivan Hil Pinta.

Dačić je novinarima posle potpisivanja sporazuma rekao da je planirano i da Srbija što pre imenuje ambasadora u Karakasu.

„Ranije smo doneli političku odluku o otvaranju ambasade, ali nismo još imenovali ambasadora, dok u Beogradu njihova ambasada postoji već 10 godina“, naveo je Dačić i dodao da je doneta odluka i da se razreše svi ambasadori kojima je istekao mandate od četiri godine.

Dodao je i da se razmatra i uspostavljanje avio-linije Beograd – Karakas, što bi Srbiji bila direktna veza za Latinsku Ameriku, a Venecueli za centralnu Evropu.

On je rekao i da je Venecuela žrtva sankcijai da su pretrpeli veliku štetu, dodavši da Srbija može da pruži solidarnost i da Venecuela u Srbiji ima iskrenog prijatelja.

Dačić je naveo i da je za Srbiju važna podrška Venecuele kada je reč o kosovskom pitanju.

Govoreći o mogućoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, Dačić je rekao da, ukoliko do nje dođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznaće međunarodnu zajednicu sa stanjem na Kosovu.

„On želi da podseti da su međunarodne snage odgovorne za bezbednost Srba i svih građana Kosova i moraju da preuzmu odgovornost za situaciju na terenu, a i da se svi izjasne o tom problemu na sednici“, rekao je Dačić.

Pinta je rekao da dve zemlje povezuju mnoga pitanja, koja podrazumevaju i poštovanje međunarodnog prava, povelja Ujedinjenih nacija, kojima će Venecuaela uvek biti privržena.

On je rekao da je veoma dobra politička saradnja dve zemlje, posebno u trenutku kada geopolitička pitanja dovode do raznih izazova, kada se menja i svetski poredak, istakavši da Venecuela ceni podršku Srbije toj zemlji tokom napada i jednostranih mera Sjedinjenih Američkih Država.

Dodao je da je sporazum o ukidanju viza prvi korak ka formiranju mešovite komisije za saradnju koja će omogućiti da u budućnosti „procveta razmena između dve zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari