"Dividenda za Arenu i uvežene glasove na izborima": Sagovornici Danasa o milion evra donacije Republici Srpskoj 1Photo: Milos Tesic/ATAImages

Vest da je Vlada Srbije na predlog predsednika Aleksandra Vučića donirala Republici Srpskoj milion evra za humanitarnu akciju „S ljubavlju hrabrim srcima“, verovatno bi prošla potpuno nezapaženo, da nije bilo Arene i uveženih birača iz Srpske. Ovako je ta kratka vest dobila značajno mesto na društvenim mrežama, gde je ocenjeno da doniranih milion evra predstavlja dividendu za pozajmljene birače, ili možda akontaciju za ponovljene izbore.

Da posetimo cilj akcije u kojoj je Srbija učestvovala sa milion evra bilo je prikupljanje sredstva za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu RS. Reklo bi se jedna lepa i humana akcija, ali uz više „ali“.

Jedno od pitanja koje se postavlja je – može li Vlada u tehničkom mandatu da deli novac kako želi?.

Nenadić: Vlada u tehničkom mandatu je ograničena kod donošenja podzakonskih akata

Sagovornici Danasa podsećaju da Vlada, kojoj je prestao mandat može da obavlja samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini RS zakone i druge opšte akte niti da donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok, ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Da li je ta donacija bila u skladu sa budžetskim pravilima može se zaključiti tek kada Vlada objavi rešenje, navodi za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije.

Na pitanje može li Vlada u tehničkom mandatu da deli novac kako sama odluči, sagovornik Danasa odgovara da smo videli da može, i to u nekoliko primera.

„A da li je to dozvoljeno, druga je stvar. Na ovom slučaju se ne vidi koji je pravni osnov. Vlada u tehničkom mandatu je ograničena kod donošenja podzakonskih akata – uredbi. Tako da, na primer ne bi smela da donese uredbu koja bi utvrdila pravo na neku pomoć, ako zakon nije predvideo njeno donošenje. Zbog toga je, recimo, bila nezakonita i ona pomoć roditeljima đaka“, navodi Nenadić.

Dodaje da je ovde verovatnije reč o dodeli nekog novca iz budžeta jednokratno, bez uredbe, samo na osnovu zaključka vlade o dodeli iz budžetske rezerve, a da li je ta donacija bila u skladu sa budžetskim pravilima može se zaključiti tek kada objave rešenje.

Olenik: Ovde se radi o plaćanju za glasove iz BiH

Advokat i poslanik u još aktuelnom sazivu Skupštine Srbije Aleksandar Olenik kaže za Danas da nadležnosti tehničke vlade nisu precizno regulisane, ali poklanjanje miliona sigurno nije u njenoj nadležnosti.

„Mada, dok je Vučić na vlasti, ni jedna vlada, niti premijer, niti ministri nemaju nikakvu nadležnost, osim da ispunjavaju njegove naloge. Zato i nije bitno da li je u pitanju tehnička vlada, ili ne, jer su u pitanju mlađi referenti bez vlasti, ali i bez odgovornosti“, ističe sagovornik Danasa .

Olenik tvrdi da se ovde naravno radi o plaćanju za glasove iz BiH, ali očigledno da se sada to i ne krije.

„I na prethodnim izborima je bilo puno ‘izbornog turizma’ iz BiH i Crne Gore, ali se to krilo. Sada se hvale krađom izbora čiji rezultat čuvaju golom silom i propagandom“, ističe poslanik Olenik..

Anđelković: Nije Vučić prodao nasleđenu njivu u Bugojnu,već troši pare poreskih obveznika Srbije

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ipak podseća da nije sve nezakonito, jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i njim definisanog statusa Republike Srpske. Uz to, kako kaže, u skladu sa 1. članom svog važećeg Ustava, Srbija je matična država srpskog naroda (u celini).

Polazeći od svega toga, kako kaže, nacionalna obaveza vlasti u Beogradu je da politički, materijalno i na svaki drugi način podrže srpski entitet u Bosni i Hercegovini, koji se permanentno suočava sa agresivnim pritiscima da odustane od ključnih elemenata državnosti i prihvati nasilnu centralizaciju BiH.

„Vučić to ne radi na adekvatan način već kao i sve drugo – koristoljubljivo. Dužan je da bude uz Republiku Srpsku i bez lično-partijskih motiva, kako bi što više ojačao položaj srpskog naroda zapadno od Drine. Međutim, svima u RS podršku naplaćuje polazeći od svojih ličnih interesa i potreba oligarhije koju oličava“, objašnjava Anđelković.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije podršku Banjaluci koristi za to da što više od tamošnjih vlasti iznudi da u Srbiji deluju u prilog njegovog režima. To radi i sa opozicijom u RS, koju povremeno podrži protiv Dodik, a onda joj uskrati potporu.

„Opet, i posle toga joj pomogne da baš ne potone kako bi u RS, kada mu to ponovo zatreba, imao osnov za unutrašnji pritisak na, kako misli, nedovoljno pokornog partnera. Tako je uspeo da stvori nakaradnu situaciju da i vlast u RS, i tamošnja opozicija, koliko god bili međusobno konfrontirani, svim raspoloživim sredstvima podrže režim u Beogradu na prošlim izborima. To predstavlja problem, a ne najnovija donacija od strane naše države, za humanitarne akcije u RS“, ocenjuje politički analitičar.

On smatra da Srbija treba da pomaže svoj narod u BiH, ili na bilo kom drugom prostoru gde mu je potrebna podrška, ali važno je da to čini principijelno, a ne tako da propagandno i na druge načine profitira vlast.

„Nije Vučić prodao od predaka nasleđenu njivu u Bugojnu da bi lično podržao RS, već za to koristi sredstva poreskih obveznika Srbije. Tako nešto mora da ima nacionalnu dimenziju, a ne egoističnu funkciju“, zaključuje Anđelković.

Milivojević: Dok Vučić izigrava Deda mraza, ranjeni u Orašju zaboravljeni

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke podseća, takođe, da te donirane pare, nisu Vučićeve da njima raspolaže kako mu se prohte.

„Dok Vučić daje milione evra naših para novim privremenim komšijama brojnih Beograđana, jedan mlad čovek trči za one koje je država zaboravila. Strašno je šta parizer Dahija radi građanima Srbije glumeći nesposobnog diktatora i Deda Mraza u pokušaju“, navodi Milivojević.

Jovan Mitrović iz Malog Orašja, brat ubijenog Petra u majskom zločinu u Velikom Orašju u petak je otpočeo humanitarnu trku od Orašja do manastira Tumane, sa ciljem da se obezbedi podrška ranjenima u majskom masakru.

Ranjenima i njihovim porodicama potrebna je redovna pomoć za lečenje i rehabilitacije, kao i podrška za troškove života. Potreban je trajni plan redovne mesečne podrške, kao i rešavanje svih problema u koje su dovedeni ovim užasnim događajem

„A te ljude koji su stradali u majskom masakru država je zaboravila“, zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari