Potpuno dijametralni stavovi o rekonstrukciji Koordinacionog tela za jug Srbije u koje su nedavno ušli i predstavnici Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe ugrozili su funkcionisanje aktuelne koalicije dveju albanskih partija u preševskoj opštini. Demokratska partija Albanaca (DPA) koju predvodi aktuelni predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa najavila je raskid koalicije sa Partijom za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija, ne slažući se sa predloženim dokumentom o radu novog sastava Koordinacionog tela.

– Insistirali smo pre svega da budu prihvaćeni naši stavovi za rešavanje političkih problema kao što su upotreba zastave i nacionalnih simbola, kao i priznavanje diploma sa Kosova, što nije prihvatio predsednik PDD Riza Halimi – objasnio je Mustafa, naglašavajući da je sasvim sigurno da će doći do „novih koalicionih sporazuma“ u opštini Preševo. Lider PDD i narodni poslanik Riza Halimi navodi za Danas da je DPA Ragmija Mustafe imao primedbu samo na „jednu rečenicu u Sporazumu o rekonstrukciji Koordinacionog tela“.

– Za njega je bilo neprihvatljivo ono što piše u sporazumu, a to je rečenica da se „Koordinaciono telo zalaže za stvaranje multietničkih državnih struktura“ u tri opštine juga Srbije. DPA nije spremna da glasa za naš predlog da potpredsednik SO Preševo bude Srbin – navodi Halimi. On dodaje da se priča oko Koordinacionog tela sada ponovo vraća u 2005. godinu kada je DPA najpre prihvatila ponuđeni dokument o rekonstrukciji Koordinacionog tela, a potom odustala. Halimi kaže da PDD i DPA imaju podjednake šanse da pronađu novog partnera za lokalnu vlast. Predsednik Nacionalnog pokreta Albanaca Orhan Redžepi juče je izjavio da će koaliciju u Preševu verovatno napraviti njegova stranka, DPA Ragmija Mustafe, DUD Skendera Destanija i Grupa građana čiji je lider Naser Aziri. Ova koalicija bi imala 23 od 38 odbornika u Skupštini opštine Preševo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari