DPK Hašima Tačija dodatno udaljio Novu i PSG 1Hašim Tači Foto: EPA/ARMEND NIMANI /POOL

Nekada partneri, Nova stranka i Pokret slobodnih građana, sada ponovo imaju različite poglede i na to da li je kosovskoj Demokratskoj partiji Kosova, čiji je osnivač Hašim Tači, mesto u organizaciji sestrinskih liberalnih partija Liberali Jugoistočne Evrope (LIBSEEN). Predstavinik PSG je na sastanku u Sarajevu za vikend glasao za prijem DPK, dok vršilac dužnosti predsednika Nove kaže da je bio protiv. Treća organizacija iz Srbije, Građanska platforma, bliža je stavu Nove i bila je uzdržana u glasanju.

Ulazak DPK u ovu organizaciju dovelo je do toga da Predsedništvao Nove izađe iz članstva LIBSEEN-a, jer, kako je navedeno, smatraju da organizacijama čiji su osnivači ratni zločinci, nije mesto u liberalnim organizacijama, već na smetlištu istorije.

Iz PSG poručuju da treba dati šansu novoj političkog generaciji na Kosovu koja želi da raskrsti sa nacionalizmom i ratnom prošlošću i da doprinese pomirenju u regionu.

Vršilac dužnosti predsednika Nove, Norbert Cvijanov, za Danas kaže da je Nova za regionalnu saradnju, pomirenje i ubrzani zajednički tempo ka EU, ali da ipak nije podržala DPK jer nijednog trenutka nije osudila, niti se ogradila od osnivača te stranke koji su u pritvoru zbog teških zločina, otmica, ubistava, kriminala.

On kaže da je glasao protiv.

Natan Albahari, internacionali sekretar PSG, za naš list navodi da je podržao članstvo, nakon što je dobio garancije da će oni potpuno promeniti politiku u duhu evropskih liberalnih vrednosti, pomirenja u regionu, a pre svega u odnosu prema Srbima sa Kosova.

– Razlog zašto sam to učinio je da pružimo šansu novoj političkog generaciji na Kosovu koja želi da raskrsti sa nacionalizmom i ratnom prošlošću i da doprinese pomirenju u regionu. Smatrao sam da politika blokiranja i uslovljavanja kroz koju i Srbija prolazi već 30 godina nije dobar put ako želimo napredak. Ali istovremeno ovo njihovo članstvo uslovljeno je proverom za godinu dana gde ćemo utvrditi da li su obećane reforme zaista i sprovedene. Ne mislim da je ovo naročito važno pitanje s obzirom da su i druge stranke sa Kosova već članice gotovo svih evropskih afilijacija u okviru kojih dele članstvo sa partijama iz Srbije – naveo je Albahari.

Kako je dodao, iznenađujuć mu je potez Nove koja je mogla, a nije sprečila prijem PDK u LIBSEN.

– Jedan glas je bio dovoljan da blokira njihovo članstvo u ovoj grupaciji. Nova stranka bila je uzdržana na glasanju, nije uzela učešće u dvodnevnoj raspravi na ovu temu, a naknadno su videli prostor da optuže PSG i sve druge članice LIBSEN-a, ne bi li za sebe obezbedili nešto jeftinih poena u domenu populizma i nacionalizma – naveo je Albahari.

Cvijanov pak ima druge argumente.

– Naravno treba dati šansu novim generacijama, ali one bi trebalo da prođu katarzu, kroz rebrendiranje, jer sam naziv te organizacije vuče ogroman teret sa sobom – navodi Cvijanov.

Cvijanov napominje da ne postoji veto prilikom glasanja, da je od 15 organizacija u Liberalima, 13 glasalo za prijem DPK i da glas Nove nije uticao na tok glasanja.

– Možda smo isekli granu na kojoj sedimo, ali smo sačuvali naš obraz, jer ne možemo da sarađujemo sa DPK – naveo je vd predsednika Nove stranke.

Na pitanje da li razume PSG, rekao je da je to druga organizacija koja samostalno donosi odluke.

– Optužbe PSG da se Nova vodila populizmom, predstavljaju nonsens. Prijem DPK je dogovoren ranije lobiranjem i bez obzira da li smo mi bili protiv ili uzdržani tako će i ostati. DPK-u želim promenu, od jedne desno konzervativno-nacionalno opredeljene stranke u liberale, što je promena za 200 stepeni – zaključio je Cvijanov.

On kaže da je Nova nudila PSG da ponovo sednu za sto i razgovaraju o saradnji, ali da su dobili odgovor da su oni zadovoljni saradnjom sa SSP i da Novu ne vide kao partnera u budućnosti.

Treći predstavnik organizacije iz Srbije u LIBSEEN-u Jovan Jovanović iz Građanske platforme za Danas kaže da su rezerve Građanske platforme prema DPK principijelne prirode.

– Podržali smo želju za transfrmacijom DPK, ali smo istakli da ta partija nije dovoljno odmakla u tom procesu, jer je donedavno bila među evropskim konzervativcima. Zato je bilo teško poverovati da tako velika partija sa tradicijom, može preko noći da napravi zaokret od 180 stepeni, a da se novo rukovodstvo, pritom nije jasno distanciralo od prethodnih predsednika, koji su optuženi za ratne zločine pred Haškim tribunalom, Hašima Tačija i Kadrija Vesljija – kaže Jovanović.

Njemu je žao što je to regionalno pitanje pretočeno u unutrašnjo-političko pitanje i spor Nove i PSG.

Na čelu DPK od jula 2021. je Memli Krasnići, koji je bio potpredsednik ove partije od 2013. Bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja od 2014.-2017, a ministar kulture, omladine i sporta od 2011.do 2014. Šef je poslaniček grupe DPK u kosovskom parlamentu.

 

LIBSEEN: DPK primljen bez glasa protiv

Na zavničnom Tviter nalogu LIBSEEN-a objavljena je reakcija na potez Nove stranke u kojoj se navodi da su s iznenađenjem primili vest o povlačenju Nove iz ove organizacije. Kako se navodi, o članstvu DPK se razgovaralo u Sarajevu 14. maja, da je bio prisutan i v.d. predsedniak Nove, Cvijenov, koji za razliku od ostala dva predstavnika članica iz Srbije nije učestvovao u diskusiji i podelio svoje stavove sa ostalima. Kao se navodi na TW DPK je prmljen bez glasa protiv.

„Nakon sastanka nije izraženo nezadovoljstvo, što se vidi na grupnim fotografijama. Žalimo zbog odluke Nove stranke i spremni smo da nastavimo sa radom kako bismo doneli jedinstvo svim političkim snagama u regionu koje se pridržavaju naših zajedničkih liberalnih vrednosti i posvećene su beskompromisnom radu na pomirenju i budućnosti nacija u regionu koje se zalažu za liberealnu demokratiju“, piše LIBSEEN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari