DPK protiv ideje o razmeni teritorija i predloga o međunarodnoj konferenciji 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Demokratska partija Kosova (DPK) usprotivila se danas predlogu njenog bivšeg lidera i predsednika Kosova Hašima Tačija o razmeni teritorija sa Srbijom, ali i ideji premijera Ramuša Haradinaja o održavanju međunarodne konferencije o Kosovu.

DPK je u saopštenju pozvao predsednika i premijera Kosova da se „odreknu jednostranog političkog protagonizma i da koordinišu delovanje u interesu Kosova“.

Stranka je navela da ideju premijera Haradinaja o međunarodnoj konferenciji o Kosovu vidi kao „realnu opasnost ponovnog otvaranja pitanja finalnog statusa Kosova, koji je rešen proglašenjem nezavisnosti 17. februara 2008. godine“, ali i kao opasnost od uključivanja Rusije u taj proces.

„Lični stavovi su legitimni, ali Skupština Kosova je najviša institucija države i nijedna odluka nema vrednost bez dobijanja saglasnosti poslanika“, stoji u saopštenju.

DPK je naveo i da Kosovo vodi dijalog „samo zarad pune normalizacije odnosa sa Srbijom, međusobnog priznanja, stolice u Ujedinjenim nacijama i perspektive učlanjenja u EU i NATO“.

„Rezultat dijaloga mora biti potvrđen na referendumu i u Skupštini Kosova“, navela je Demokratska partija Kosova i zatražila od opozicionih partija da „preuzmu državničku odgovornost za zemlju“, za šta su kako su naveli, „dobili građansko poverenje“.

DPK je pozvao Demokratski savez Kosova da „prestane sa jezikom potcenjivanja“, dok od Samoopredeljenja traži da se „distancira od diskursa protiv države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari