DPK zahteva vanredne izbore i prekida komunikaciju sa premijerom i predsednicom Kosova 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići saopštio je danas da je glavni odbor te stranke odlučio da DPK zatraži održavanje vanrednih parlamentarnih izbora i da raskine zvaničnu komunikaciju sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani.

On je na konferenciji za medije aludirajući na mere koje su prema Kosovu preduzele EU i SAD, optužio Kurtijevu vladu da je Kosovo postavila u istu ravan sa Belorusijom, Rusijom, Moldavijom i Republikom Srpskom.

„Prva i najvažnija stvar je da od danas zahtevamo da se što pre razgovara o datumu raspisivanja vanrednih opštih izbora, bilo kroz ostavku premijera Aljbina Kurtija, bilo kroz raspuštanje skupštine. Ova parlamentarna većina i prošli izbori nisu stvorili institucije da unište svaki odnos Kosova sa zapadnim partnerima“, kazao je Krasnići.

Kao drugo, dodao je on, od danas više neće glasati ni na jednom forumu Skupštine Kosova, ni u komisijama, ni na sednicama parlamenta, ni za zakone, ni odluke, ni rezolucije ili međunarodne sporazume.

„Situacija na Kosovu nije normalna i ne možemo da simuliramo normalnost, nećemo pomoći ovoj arogantnoj vladi da deluje normalno. Od danas obustavljamo svaku zvaničnu komunikaciju sa premijerom Kurtijem i predsednicom Osmani, osim za vanredne situacije i da razgovaramo o prevremenim izborima. Upravo su ti ljudi doneli sankcije i kaznene mere iz EU“, istakao je Krasnići.

Dodao je da je potreban „međustranački pokret da bi se zaustavila destrukcija koju Kurti čini“.

Upravni odbor DPK izdao je saopštenje nakon sastanka u kojem su utvrđeni pravci delovanja najveće opozicione stranke na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari