Dr Danijela Grujić pita premijerku: Zar nije ponižavajuće kad žena fiktivno obavlja značajnu funkciju u državi 1Foto: A.L./Danas

„Samo u zemlji autokratije i devastiranih institicija, u zemlji sa drastičnim porastom stope femicida, premijerka bez integriteta, može da govori o tobož značajnom unapređenju položaja žena baš s obzirom na liderske pozicije u javnom životu“, kaže za Danas dr Danijela Grujić, poslanica Stranke slobode i pravde, komentarišući izjavu Ane Brnabić da SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem veruje u žene Srbije i bori se za njihovu bolju budućnost,

GrujIĆ pita premijerku zar nije ponižavajući položaj svake žene koja tek fiktivno obavlja značajnu funkciju u državi, a znamo da nema autonomiju delovanja i da ni o čemu ona ne odlučuje?

„Najviši državni organ – Vlada, vam je školski primer toga. Ova vlast, naprotiv, uporno pokazuje koliko ne ceni žene postavljajući ih na funkcije na kojima imaju samo odgovornost, koju će sutra one snositi, biti možda i kažnjene, za odluke koje ne donose one, već ih samo potpisuju“, navodi poslanica SSP.

Prema njenim rečima, i dalje je pojavno stanje da žene rade isti posao za nižu platu, da su diskriminisane pri zapošljavanju samo zato što su žene, da se iznuruju i, upravo kao pre nekoliko dana, stradaju i umiru od iscrpljenosti usled višednevnog prekovremenog teškog manuelnog rada. A da se nijedna žena iz Vlade nije o tome oglasila.

„Do juče je ministar za rad bila žena, danas je ta ista žena za rodnu ravnopravnost, a još i lekar, dakle ministarka Kisić Tepavčević. To dodatno poražava, da čak ni ona, koja je pri tom i lekar, nije našla za shodno da se oglasi, a kamoli u sistemu nešto promeni. Uostalom, žalostan je položaj svih građana Srbije“ , ističe sagovornica Danasa.

O pravom napretku, kako kaže, može da se govori tek kada takvo stanje promenimo i zbog toga je neophodno da sprovedemo duboke, sistemske promene u našoj zemlji.

Poverenica Srpske napredne stranke za Beograd Ana Brnabić čestitajući Međunarodni dan žena izjavila je da će SNS da nastavi da se bori za sve bolji položaj žena u Srbiji.

„Mi smo stranka koja priča o rezultatima i diči se rezultatima. Usvojili smo novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je jedan od najboljih i najmodernijih u Evropi. Usvojili smo Strategiju za rodnu ravnopravnost, akcioni plan kojim implementiramo u potpunosti tu strategiju“, rekla je Brnabić na tribini „Uz vas smo jače“, koju je povodom 8. marta organizovao Gradski odbor Beograd SNS-a.

Navela je da je usvojena i Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno senzitivnog ili rodno zasnovanog nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

„U ovom trenutku radimo na akcionom planu, na tome radi međuresorna radna grupa i učinićemo sve da suzbijemo nasilje prema ženama“, rekla je Brnabić i naravno dodala da sve to pokazuje koliko SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem veruje u žene Srbije, koliko veruje u njihovu posvećenost, odgovornost.

Podsetila je da Srbija ima žene na važnim funkcijama, na mestu premijera, odgovornih ministarskih mesta, ali i lokalnim samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari