Dr Dragan Milić formirao Grupu građana i najavio učešće na izborima 1Dr Dragan Milić: Foto privatna arhiva

Direktor Klinike za kardiohirugiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Dragan Milić formirao je Grupu građana koja će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u tom gradu.

Nju za sada čini stotinak građana.

„Smatramo da ne možemo biti samo nemi posmatrači epskog propadanja i urušavanja našeg grada, grada u kome vlada nestručnost, partijska slepa poslušnost i bahatost“, navedeno je u prvom saopštenju Grupe građana „Dragan Milić“.

Dr Milić je na svom Fejsbuk profilu u ime te GG naveo da oni „nemaju mogućnost da obećaju građanima ni džak brašna, ni dve ili tri hiljade dinara, niti radno mesto, čak ni upaljač ili olovku“.

„Jedino što možemo da ponudimo su naše ideje kako da Niš postane bogatije, pristojnije, lepše i pravednije mesto za život. Bez vaše podrške naš angažman neće imati smisla“, naveo je.

Dr Milić je mesecima unazad kritikovao politiku vlasti u Srbiji i Nišu, pre svega u oblasti zdravstva, a potom najavljivao mogućnost učešća na gradskim izborima u tom gradu, kako bi o njemu odlučivali oni koji tu žive, a ne Beograd „daljinskim upravljačem“.

On je takođe govorio i o pritiscima koje trpi Kardiohirurgija i on lično zbog ovakvih istupanja, u korist pacijenata i građana.

U prvoj izjavi za Danas nakon saopštenja o formiranju GG i sigurnom izlasku na lokalne izbore, on kaže da tek formirana GG još nije razgovarala o konkretnim potezima, ali da je njegov lični stav „apsolutna saradnja sa opozicijom“ u pogledu borbe za izborne uslove, pa i eventuelni aktivni bojkot izbora.

On smatra da GG treba da potpiše zajednička saopštenja opozicije u vezi sa izbornim uslovima- da se lokalni izbori u gradovima i opštinama u Srbiji održe istog dana, da se omogući kontrola biračkih spiskova i jednak pristup svih izbornih učesnika medijima, i slično.

Dr Dragan Milić formirao Grupu građana i najavio učešće na izborima 2
Klinika za kardiohirurgiju Niš: Foto FoNet/Jugpress

„Moje mišljenje je da treba da postoji apsolutna saradnja sa opozicijom po tim pitanjima. Meni lično, recimo, smeta zahtev da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne sme da bude nosilac izborne liste za lokalne izbore, ali ako to bude zahtev opozicije, treba da ga podržimo. Ne vidim u tome problem, pogotovu što mislim da opozicija na lokalnom nivou, gde građani glasaju za one iz svoje sredine koje znaju i za koje veruju da će rešavati njihove probleme, mora da bude u stanju da pobedi predsednika. Ali, verujem da ne smemo ’minirati’ opravdanu borbu za izborne uslove i da moramo biti solidarni“, kaže dr Milić.

On smatra da novoformirana GG obavezno treba da podrži i eventualni aktivni brojkot opozicije ukoliko izborni uslovi budu nezadovoljavajući, jer „izborni proces ne može biti legalan i legitiman ukoliko ga opozicija bojkotuje, a oni izađu na izbore“.

„Svaki učesnik izbora mora imati poverenja u izborni proces i izborni rezultat. Ako tu postoji i najmanja senka, ti izbori ne mogu biti validni. Izbori moraju da odgovaraju i opoziciji, i grupama građana, i vlasti, inače nemaju legalitet i legitimitet“, kaže on.

Dr Milić još kaže da više ne želi da komentariše sumnju dela javnosti da je GG koju je osnovao navodno „trojanski konj Srpske napredne stranke“, odnosno da će nakon izbora sa tom partijom ući u savez.

„Već sam toliko puta puta govorio da se to sigurno neće dogoditi, i ne znam koliko puta treba da ponovim. Nismo ničiji, mi smo svoji. Ali, ko još uvek ima ovakvu sumnju, neka ne glasa za nas već za nekog drugog. O tome ko je kakav čovek, i kakva je koja lista, videće se na izborima i posle njih. Ja sigurno neću da govorim jedno, a radim drugo. Ne bih mogao da pogledam u oči svoje sugrađane, komšije, prijatelje, svoje pacijente, a pogotovu ne svoje studente“, kaže.

On dodaje da mu je jasno da dobar deo građana ima percepciju da su „svi (političari) isti“, ali da to nije tako, te da će to moći da se vidi na primeru ove niške Grupe građana.

Za dr Milića i nišku Kardiohirurgiju šira javnost je čula krajem prošle godine, kada su eliminisali liste čekanja besplatnim radom vikendima, što je veliki broj građana dočekao sa odobravanjem, a iz redova zdravstvenih vlasti upućivane kritike i sumnje.

Za sada se ne zna kada će biti održani redovni lokalni izbori u Nišu, ali bi prema izbornom kalendaru to trebalo da se dogodi do jula ove godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari