dragan đilasFoto: FoNet/ Ana Paunković

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko već ko zna koji put izgovara neistine o velikim dostojanstvenim protestima građana Srbije protiv nasilja. Nije se zaustavio na besmislenim tvrdnjama kako se protestima u Beogradu i eskalacijom napada na Srbe na severu Kosova rukovodi i koordiniše iz zapadnih centara, navodi predsednik SSP Dragan Đilas a saopštava ova partija.

Kako dodaje, ruski ambasador je nastavio  novom izjavom u kojoj mirne proteste ljudi u Srbiji poredi sa obojenim revolucijama i Majdanom, tvrdeći da je tragedija cinično iskorišćena za udar na vlast koja vodi suverenu politiku.

„Ambasador Harčenko mora hitno da se vrati u okvire svoje diplomatske misije i Bečke konvencije i prestane da vređa građane Srbije stavljajući ih u ulogu stranih agenata i marioneta. Svojim izjavama pokazuje da i pored godina provedenih u Srbiji ne razume našu zemlju i naš narod. Sanjajući Majdane i strane intervencije, on brani Vučića od svog naroda koji ne želi ni krv ni nerede, već upravo izlazak iz haosa i nesigurnosti u koje nas je ovaj režim gurnuo“, kaže Đilas.

Prema njegovim rečima, ambasador Harčenko mora da shvati da smo mi evropska država i evropski narod koji je svoj put davno odredio rušeći stege i prepreke koje su postavljali neki drugi koji su sanjali o Kremlju u Beogradu.

„Sloboda, demokratija, pravo da kritikuju vlast i mirno demonstriraju su evropske vrednosti za koje su se građani Srbije izborili pre više od 20 godina. Niko nema pravo da vređa građane Srbije i da nam ta naša prava osporava, a najmanje ambasador Rusije Bocan Harčenko“, zaključuje Đilas.

Harčenko je u intervjuu Novosti, kako prenose mediji, na pitanje ima li sličnosti između protesta u Beogradu i tzv. obojenih revolucija, da li je to zaista „miris Majdana“, kako neki govore, odgovorio da ima sličnosti.

– Cilj obojenih revolucija je rušenje rukovodstva zemlje. Nije bitan razlog, koristi se svaka snaga – leva, desna, ona koja podržava Rusiju ili je protiv. Takvih pojava ima i sada. Na ciničan način je iskorišćena tragedija u beogradskoj školi. Ovo je svakako udarac na predsednika Vučića i vladu, koji vode suverenu i nezavisnu politiku, postižu dobre privredne rezultate u nelakim uslovima – rekao je ruski ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari