Dragan Šormaz: Vučić "plaši mečku rešetom" i preti izborima, nadajući se da će protesti prestati 1Dragan Sormaz foto FoNet-Milica-Vuckovic

Ni sam Aleksandar Vučić ne zna hoće li biti izbora, jer to zavisi od istraživanja javnog mnjenja i procene njegovih saradnika, smatra potpredsednica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić, dok nekadašnji član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz tvrdi ds Vučić i ne može da raspiše izbore.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet podsetio da je Vučić 2013. godine obećao da će da reši Kosovo u roku od 10 godina i da ovog leta mora da potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom.

”Kako da objasni Kvinti, Evropskoj uniji (EU) i SAD da, zbog izbora, sada treba još godinu dana da se čeka”, objasnio je Šormaz, uz napomenu da opozicija nije spremna za izbore, dok Vučić „plaši mečku rešetom“ i preti izborima, nadajući se da će protesti prestati.

Prema njegovim rečima, protesti se moraju nastaviti sve više i više, jer to Vučića „dovodi do ludila’.

Uz nastavak protesta, on se zalaže i za fomiranje ne tehničke, već proevropske prelazne vlade koja će sprovesti sve što se od nas traži, kako bi put do EU bio što kraći.

”Niko ne treba da ide kod njega za sto, on je gotov”, uveren je Šormaz.

S druge strane, Dragana Rakić podseća da opozicija formalno nije ni pozvana na sastanak, ali i napominje da razgovora neće biti pre ispunjenja zahteva sa protesta.

Kako je rekla FoNetu,  premijerka Ana Brnabić i Vučić su tokom zajedničkog obraćanja građanima delovali kao „uplašeni i zbunjeni ljudi“.

”Oni žele da potkupljivanjem građana i neselektivnim deljenjem novca svih nas u stvari smanje nezadovoljstvo kod naroda i anesteziraju proteste“, ukazala je Rakić u razgovoru s Tamarom Skrozza.

Kako je protumačila, oni žele da fokus javnosti sa zahteva protesta prebace na priču o tome da li će biti izbora i kada će biti izbora, iako te izbore niko od ljudi koje protestuje nije tražio.

Kada je u pitanju sve agresivniji vokabular predsednika Srbije, ona ukazuje da je nasilje imanentno SNS.

”Jedanaest godina SNS i Vučić imaju apsolutnu vlast i mogli su  zaista da oblikuju ovo naše društvo da bude ili uređeno moderno evropsko društvo ili jedna istočnjačka despotija i autokratija”, rekla je Rakić, uz konstataciju da su oni odabrali put koji je poguban za sve nas.

Istovremeno, Šormaz ocenjuje da je Vučić, ne samo odgovoran, nego i kriv za atmosferu u društvu, da pravi razdor i dovodi mlade ljude u situaciju da imaju nasilnički element u glavi.

Resetovao se, vratio se na staro podešavanje kao kad je pričao „sto Muslimana za jednog Srbina“, zaključio je Šormaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari