Dragiša Mijačić: Pitanje je da li Priština želi Srbe kao politički faktor 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Jedino rešenje za situaciju na Kosovu mora biti političko, ali pitanje je da li Priština želi Srbe kao politički faktor, ocenio je koordinator Nacionalnog konventa za Evropsku uniju za poglavlje 35 Dragiša Mijačić, dok je analitičar Agon Malići poručio da je Srbija odgovorna za kreiranje konteksta u kojem se dogodio napad u Banjskoj.

Malići je, u onlajn debati „Odnosi na tački ključanja, kako u dijalogu Beograda i Prištine posle napada u Banjskoj“, istakao da je jasno da je organizovana, naoružana grupa imala podršku državnih struktura Srbije u destabilizaciji Kosova, bez obzra koliko se Beograd distancirao od njih.

Jasni su dokazi koji vode ka Beogradu, smatra Malići i prenosi da se u Prištini vodi široka diskusija šta je bio cilj akcije – uspostaviti novu realnost na terenu, kreirati teritoriju pod kontrole te grupe ili otvoriti kanale za krijumčarenje oružja.

Malići je dodao da je ova grupa sprečena u nameri, jer su uhvaćeni pre nego što su ostvarili cilj, i to je rezultat akcije ne samo kosovske policije, već sadaje sa obaveštajnim centrima NATO.

Prema njegovim rečima, ova akcija je u Prištini reafirmisala teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, vraćeno je poverenje u partnere SAD, Veliku Britaniju i Nemačku i u kapacitet kosovske policije, a vladina politika kako voditi dijalog sa Srbijom dobila je legitimitet u javnosti.

Malići je, međutim, istakao da ne treba biti euforičan, jer sever i dalje nije integrisan, Kosovo ostaje bez EU i NATO puta, pet članica EU ga i dalje ne priznaju, a porastao je antagonizam između Srba i Albanaca.

Strah je da ovo nije poslednji incident ove prirode i nema garancije da neće biti sledećeg puta, ukazao je Malići.

Hitna je potreba da se oživi politički proces, jer je to jedini izlaz i idemo u nove incidente i pretvaranje severa u neku vrstu Belfasta, a to ne smemo sebi priuštiti, poručio je Malići.

On je ponovio da je utisak da je akcija naređena iz Srbije, koja u svakom slučaju mora biti odgovorna za kreiranje konteksta u kojem se ovo dogodilo.

Prema njegovim rečima, sad kada Milan Radoičić nije tu, možda je savršeno vreme da se uspostavi saradnja sa kosovskim Srbima i da se prave mostovi saradnje.

Pozitivno bi bilo da se sa SAD nastavi saradnja na nacrtu Statuta asocijacije opština sa srpskom većinom, kao i da četiri gradonačelnika podnesu ostavke i da Srbi na izborima izaberu vlast, predočio je on i ocenio da treba iskoristiti priliku dok je Aleksandar Vučić u nemilosti Zapada.

Mijačić je poručio da nije čovek nasilja i da osuđuje ubistvo kosovskog policajca, ali važno je postaviti pitanja šta se i zašto dogodilo.

Da li je to bio napad na Kosovsku policiju? Šta rade ti ljudi, jesu li se direktno sukobili sa policijom, iz snimaka koji su emitovani to se ne vidi. Jesu li krijumčarili oružje? Ako su teroristi, to znači da ih još dolazi, da li je to kraj ili početak incidenata, pitao je Mijačić.

Mijačić je naveo da je drugo pitanje zašto se sve dogodilo, pominjući Njutnjov treći zakon po kome svaka akcija ima reakciju.

Specijalne jedinice kosovske policije su na severu već dve godine, grade baze na nelegalno eksproprisanom zemljištu, nasilje se događa nad Srbima, a policija se ponašala neprikladno, nabrojao je on.

Srpska zajednica je reagovala uglavnom mirno, ali pojedini elementi su pomislili da mogu da promene situaciju barikadama. Svi su na severu tolerisali nasilje – međunarodna zajednica, Euleks, Kfor, svi, ukazao je Mijačić.

Mijačić je rekao da je jedino rešenje za pitanje severa političko, jer se sve može raditi, ali na kraju dana to je jedinoi rešenje.

Potrebno je vratriti se za pregovarački sto, da pritisnemo obe vlade da se dijalogom dođe do rešenja, naglasio je Mijačić.

Ključno za mene je da li ćemo imati Srbe na Kosovo kao politčki faktor, ili ne. Ako su poltički faktor,  da li prete kosovskoj demokratiji. To su okviri u kojima se krećemo u političkom rešenju. Ako Srbi odu, posebno pod ovim okolnostima, Srbija nikad neće priznati Kosovo, a ako to Srbija ne uradi, neće ni Španija i Kosovo nikad neće biti deo EU ili NATO, predočio je Mijačić.

Moramo napraviti plan i dogovor koji odgovara svima, predložio je on, moramo da iskoristimo taj datum od 2030. godine.

Hoćemo li se boriti za budćnost ili se vraćamo u prošlost i sukob. Drugog voza neće biti, jer stiže Ukrajina. Priština i Beograd se konfrontiraju, a moraju da koračaju zajedno, istakao je Mijačić.

Mijačić smatra da je Radoičić sada „van igre“, ali ukazuje da treba imati na umu da Srpska lista vodi i šest opština južno da Ibra i ne može se očekivati da Beograd ne učestvuje, jer su iluzije da se može kreirati grupa intelektualaca i političara sa severa kao individualni faktor.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, koja je moderirala debatu, istakla je da svi u Briselu i Strazburu sa velikom zabrinutošću prate situaciju na Kosovu posle „brutalnog napada na kosovsku policiju i ubistvo policajca“.

Bila sam iznenađena koliko je SPC bila otvorena u formulacijama događaja u Banjskoj, rekla je Fon Kramon, na šta je Mijačić dodao da je Crkva veoma dobro reagovala znajući koliko je osetljiva situacija na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari