Anđelković: Vučić je korumpirao pojedine evropske i američke političare 1Foto FoNet Milica Vucković

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić korumpirao pojedine evropske i američke političare i diplomate od kojih dobija podršku za autoritarnu vladavinu.

Anđelković je agenciji Beta kazao da je međunarodna korupcija jedan od stubova Vučićeve vlasti.

„Vučić je izuzetno vešt u korumpiranju ljudi, bilo da se radi o domaćoj političkoj sceni ili o strancima. Sigurno je da je uspeo da korumpira određeni broj američkih i evropskih političara i diplomata, jer je očigledno da pojedine diplomate u Srbiji više rade za Vučića nego što rade za svoje države“, ocenio je Anđelković.

Na pitanje koje koristi Vučiću donosi korupcija stranih političara i diplomata, Anđelković je kazao da predsednik Srbije uspeva da vlada autoritarno, „kao da je vladar iz perioda Hladnog rata ili u afričkim zemljama“.

„Mnogi sa Zapada, koji se kunu u demokratiju, podržavaju Vučićem autoritarni način vladavine ili ga eventualno relativno blago osuđuju. To je rezultat njegove uspešne sveobuhvatne korupcije“, naglasio je analitičar.

Upitan da li će i na koji način korupcija stranih političara i ambasadora uticati na priznavanje izbornih rezultata bez obzira na otkrivene brojne nepravilnosti, Anđelković je rekao da to najviše zavisi od srpske opozicije.

„Mnogi korumpirani sa Zapada neće moći da odole pritisku nekorumpiranih zapadnih političara, pod uslovom da u Srbiji bude doslednog otpora zbog izborne krađe“, smatra Anđelković.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je danas da se izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik ponaša kao zastupnik i lobista Aleksandra Vučića.

„Dosta je tužno za Evropsku uniji slušati Bilčika koji je izvestilac EP za Srbiju da ne insistira na evropskim vrednostima i načelima, transparentnosti i ljudskim pravima. On se već duže vreme ponaša kao plaćeni zastupnik i lobista Aleksandra Vučića. Deluje da je čovek plaćen za ovu lepu podršku režimu“, rekao je Aleksić.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je komentarišući različte stavove Stejt departmenta i ambasadora Kristofera Hila o izbornim nepravilnostima u Srbiji, izjavio da je između američkog ambasadora Hila i Vučića stvoreno privatno prijateljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari