Drecun: Otvaranjem mosta na Ibru bio bi otvoren put za Albance da pokušaju masovnim upadom na sever KiM da proteraju Srbe 1foto FoNet Zoran Mrđa

Milovan Drecun predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju ističe da Priština sprovodi institucionalno nasilje i da je na severu KiM prošle sedmice bila simulacija izbora.

Upozorava da bi otvaranjem mosta na Ibru bio otvoren put za Albance da pokušaju masovnim upadom na sever Kim da proteraju Srbe, da izazovu destabilizaciju.

Na severu Kosova i Metohije je sasvim novo lokalno rukovodstvo Albanaca, a organi vlasti su konstituisani posle izbora 23. aprila na kojima je učestvovalo tri odsto stanovništva.

Milovan Drecun ističe za RTS, da je na severu KiM prošle sedmice bila simulacija izbora i da se oni nikako ne mogu tretirati kao izražena volja većine građana, a ako toga nema – nema ni osnovnog demokratskog principa, jer u svakoj demokratiji većina odlučuje.

„Ovo je zapravo institucionalno nasilje koje Priština, formiranjem tih navodnih skupština opština i gradonačelnika sprovodi nad narodom na severu“, naglasio je Drecun.

Što se tiče mosta na Ibru, ukazuje da postoji još nekoliko mostova i da oni nisu problematični za kretanje, ali da je Prištini i Albancima, kako navodi, najvažniji taj most.

„Prisetimo se samo događaja od dolaska međunarodnih snaga. Svi pokušaji Albanaca da prodru na sever KiM, da ga zauzmu bukvalno i da proteraju Srbe išli su preko tog mosta. Sećate se masovnih protesta gde je bilo hiljade i hiljade Albanaca, među njima mnogo ekstremnih koji su otvarali vatru iz automatskog oružja na Srbe. Pucali iz snajperskih pušaka iz južnog dela Kosovske Mitrovice, sve u nameri da preko tog mosta pređu“, podseća Drecun.

Most više puta bio predmet razgovora

Dodaje da je taj most bio predmet razgovora u dijalogu između Beograda i Prištine u više navrata, da su nuđena neka rešenja i postizani neki dogovori. Međutim, ističe da sada odjednom imamo situaciju da Priština želi da otvori taj most za saobraćaj, a on, upozorova, predstavlja direktno činilac ugrožavanja opstanka Srba na severu KiM.

„Dobro je što je komanda Kfora saopštila da to pitanje mora da se reši u dijalogu, a ne ovako jednostranim pokušajem Albanaca. Drugo, Beograd nastoji da pregovorima smiri situaciju s Prištinom“, smatra predsednik Skupštinskog odbora za KiM.

Kaže da će sutra biti jedan veoma važan sastanak na kome će, kako je i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak rekao, moći da se razgovara i o drugim političkim pitanjima.

„Pretpostavljam da može biti i ova novonastala situacija“, ocenjuje Drecun.

Ukazuje da je srpski narod znao svih ovih godina da se suprotstavi tome i da odbrani svoje pravo na opstanak na severu Kosmeta i na slobodan život.

Šta bi značilo otvaranje mosta na Ibru

Drecun upozorava da bi otvaranjem mosta na Ibru bio otvoren put za, kako kaže, Albance da pokušaju masovnim upadom na sever KiM da proteraju Srbe, da izazovu destabilizaciju.

„Nije ovaj most samo simbol slobode. Ovaj most je veoma značajan ako neko ima agresivne aspiracije prema Srbima na severu KiM i ako bi pokušao da sa specijalnim policijskim jedinicama ili tzv. budućom vojskom Kosova rešava neke stvari nasiljem na severu KiM“, ističe Drecun.

Ukazuje da je izlazna strategija Aljbina Kurtija da u slučaju da do kraja pokušava da odbije formiranje ZSO izazivanje masovnog nasilja na severu KiM da bi, kako navodi, odbio formiranje ZSO i odgovornost prebacio na Beograd.

Priština se, kako ocenjuje, ponaša kao klasičan trgovac, s ozbirom na to da su načelno prihvatili da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

„Oni su trgovali i dobro su istrgovali, dobili su viznu liberalizaciju, početak kandidature za članstvo u SE, dobili su izbore na severu KiM, farsični su bili, ali Zapad ih je priznao, ne bune se. Formirali su neke lokalne vlasti koje sada pokušavaju da nametnu neka jednostrana rešenja. Oni smatraju da treba nastaviti u tom pravcu jer vide podršku sa zapada“, ocenjuje Drecun.

Prema njegovim rečima, Zapad sad želi da nas cinično natera pričom o tome da je navodno postignut sporazum da se s naše strane ispune neke obaveze koje su navodno preuzete.

Može li se postići političko rešenje

Sutra će u Briselu razgovarati o ZSO, međutim Srba nema ni u lokalnim organima, ni u institucijama, pravosuđu, policiji.

Drecun smatra da ima političkih rešenja u ovakvoj situaciju i da je neophodno postići političko rešenje.

„Sada u ovim okolnostima ne bi bilo moguće formirati ZSO  onako kako je zamišljeno sa deset opština, jer ove četiri opštine, navodni odbornici, sigurno ne bi glasali za tako nešto. Prvo treba postići saglasnost o Statutu koji će biti na dnevnom redu, a onda krenuti na realizaciju.  Čak i ako se postigne dogovor moraće da se promeni novonastali politički ambijent na severu, a to znači da se ponište rezultati izbora“, naglašava Drecun.

Da li raspisivati nove izbore ili stvoriti uslove početkom formiranja ZSO za povratak srpskih političkih predstavnika u privremene institucije samouprave je drugo pitanje, kaže Drecun, ali zaključuje da može da se postigne rešenje ako postoji politička volja od strane Prištine.

„Međutim, mene zabrinjava to što radi Priština i što Zapad ništa ne čini da je zaustavi“, poručio je Milovan Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari