Oglasio se KFOR povodom zahteva za otvaranje mosta na Ibru između Severne i Južne Mitrovice 1foto: EPA/Djordje Savic

Povodom inicijative za otvaranje glavnog mosta na Ibru koji spaja opštine Severna i Južna Mitrovica iz KFOR-a kažu da se to pitanje mora rešiti političkim dijalogom.

„Ponovno otvaranje mosta je pitanje koje se mora rešiti političkim dijalogom. Misija NATO-a, KFOR, nastavlja da prati lokalna dešavanja i ostaje u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine, da obezbedi bezbedno okruženje i slobodno kretanje za sve zajednice na Kosovu“, rekli su iz KFOR-a za RTV Dukađini, a prenosi Gazeta Ekspres (Gazzeta Express).

Nakon što je Skupština opštine Severna Mitrovica donela velikom većinom odbornika odluku o zahtevu centralnim vlastima za puštanje motornog saobraćaja preko glavnog mosta na Ibru, koji trenutno čuvaju karabinjeri. Pešaci mogu slobodno da idu ovim mostom. Otvaranje mosta podržala je i Vlada Kosova.

Na dnevni red ova tačka je došla predlogom poslanice Samoopredeljenja Aide Ferati-Doli, koja je tražila da se zahtev prosledi centralnim prištinskim vlastima, KFOR-u i Euleksu.

Tema glavnog mosta na Ibru koji je, kao poprište brojnih međuetničkih sukoba u prvim poratnim godinama – bio jedna od neuralgičnih tačaka razdvajanja između dve zajednice, godinama je dominirao na političkoj sceni. Takođe je u poseban fokus javnosti stavljen nakon pokretanja tzv. Briselskog procesa.

Dogovor o tzv. revitalizaciji mosta postignut je avgusta 2016. godine i deo je Briselskog dijaloga. Radovi na samom mostu započeti su sredinom istog meseca. Iako je najavljeno da most bude u potpunosti otvoren za saobraćaj do 20. januara 2017., to se nije dogodilo, te ovaj most i dalje koriste samo pešaci.

Otvaranje mosta odlagano je u više navrata, dok su ujedno takođe u više navrata najavljivani novi datumi njegovog otvaranja, piše KoSSev.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari