Drecun: Ove godine moguće postizanje kompromisnog rešenja sa Prištinom 1Foto: Screenshot

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da novonastale okolnosti na medjunarodnom planu ukazuju na to da se ove godine može očekivati postizanje kompromisnog rešenja Beograda i Prištine što bi sprečilo stvaranje „velike Albanije“.

„Mislim da postoji mogućnost da ova godina bude prelomna u smislu da se postigne kompromisno rešenje kosmetskog problema u smislu da nemamo granice ‘velike Albanije’ na vrhu Kopaonika, odnosno na Jarinju. Mislim da je moguće“, kazao je Drecun za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je moguće očektivati postizanje kompromisnog rešenja Beograda i Prištine bez obzira na to što EU očekuju izbori jer „iza ovog pokušaja da se problem reši kompromisom stoje SAD i one sebi neće dozvoliti luksuz da inicijativa predsednika (SAD Donalda) Trampa prodje bez rezultata“.

„Ako ne dodje do kompromisa, ubrzo ćemo imati stvaranje ‘velike Albanije'“, kazao je Drecun.

Prema njegovim rečima, svi u Srbiji treba da shvate da je ovo prelomni trenutak i da se ne sme napraviti istorijska greška poput onih koje su činjene u minulim periodima.

„Stvaranje ‘velike Albanije’ je tu, ono se odvija pred našim očima. Ne smemo da previdimo. S jedne strane imamo snažan put Kosova ka ujedinjenu sa Albanijom i taj proces unutrašnjeg brisanja granica što je zamišljena ‘velika Albanija'“, kazao je Drecun.

Govoreći o predstojećoj poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, Drecun je istakao da je za Srbiju izuzetno važna podrška Rusije i da će se razgovarati o koracima koje treba preduzeti.

„Rusija nam pruža kontinuiranu podršku u sprečavanju zaokruživanja medjunarodnog kapaciteta samoproglašene države (Kosovo). Biće razgovarano o koracima koje treba preduzeti u narednom periodu“, kazao je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari