Milovan DrecunFoto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je danas da je Priština poslednjim potezima vezanim za registarske tablice i nasiljem nad srpskim narodom na Kosovu definitivno dovela u pitanje dijalog i ugrozila ga.

Drecun je u razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak često daje optimističke najave o tome da će biti postignuti neki sporazumi i da će čitav proces normalizacije biti završen do nekog određeno roka, a da se ništa od toga nije dešavalo u minulom periodu.

„Sem što je ostvaren jedan napredak u dogovorenoj mapi puta za realizaciju energetskog dela Briselskog sporazuma, ne znam na čemu on temelji svoj optimizam“, rekao je Drecun.

Lajčak je nedavno na forumu u Dubrovniku rekao da su za Beograd i Prištinu spremna tri ili četiri sporazuma i da očekuje da će uskoro biti finalizovani.

Drecun je ukazao da su za ovaj mesec predviđena dva sastanka – prvi 14. jula posvećen postizanju sprazuma o nestalim, a drugi 19. jula na najvišem nivou.

Drecun je ocenio da je stav Prištine po pitanju nestalih osoba ne ohrabruje.

„Uveli su termin ‘prinudno nestali’, a to bi značilo da je Srbija odgovorna za kidnapovanje i nestale, koji su taj status stekli zbog delovanja ‘OVK'“, rekao je Drecun.

On je ocenio da je reč o podmetanju da Srbija preuzme odgovornost za zločine „OVK“.

„Vidim jednu političku manipulaciju, tešku političku igru koja je usmerena ka tome da se Srbija prevari. Da se ugrozi opstanak i bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jednostranim potezima Prištine, demonstracijom sile kao što ke bilo ovo u Štrpcu, ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava kao što je sloboda kretanja zbog najavljenog oduzimanja tablica, napad na srpske institucije koje funkcionišu na KiM u srpskim sredinama“, rekao je Drecun.

Drecun je ocenio da je vrlo neizvesno da li će doći do nastavka dijaloga u rokovima koje je planirao Lajčak i da ne zna na čemu specijalni izaslanik za dijalog gradi toliki optimizam kada kaže da je blizu nekoliko sporazuma.

„Ja znam da se njemu žuri, da se žuri vodećim zapadnim zemljama da se taj proces razgovora odnosno normalizacije osnosa završi u ovoj fazi da bi se prešlo na sledeću fazu a to je takozvano međusobno priznanje što je za nas neprihvatljivo“, rekao je Drecun.

On je izrazio mišljenje da je najbolje naći način da se to stavi u opciju zamrzavanja daljeg dijaloga dok se ne krene u realizaciju Zajednica srpskih opština, dok se Priština ne natera da odustane od jednostranih poteza, dok ne odustane od namere da skidaju registarske tablice od 1. oktobra, dok se ne prestane sa nasiljem nad srpskim narodom na KiM.

„Ovako čini mi se da ćemo opet imati jednu ispraznu priču gde će se održati neki sastanci, a na kojima se nikakav poseban napredak neće postići, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari