Drugi krug: Popravni ispit za kampanju i ujedinjenje protivnika 1Foto: Medija centar

Iako mnoga istraživanja javnog mnjenja ne ukazuju na mogućnost održavanja drugog kruga predsedničkih izbora, u izbornim štabovima opozicionih kandidata se veruje da je drugi krug moguć.

Nezvanično se ipak može čuti da je put do drugog kruga teži od pobede u njemu, a odgovor na pitanje šta će se to promeniti pa će opozicioni kandidat imati veće šanse da pobedi odgovori su uglavnom da je drugi krug druga priča ili sasvim druga stvar, uz obrazloženje da bi to bio poraz Vučića jer razlika u drugom krugu ne može da bude velika, već samo nekoliko procenata.

Srećko Mihailović, sociolog i istraživač Demostata, za Danas kaže da nije uvek pravilo da drugi krug bude i druga priča. On navodi da splet tehničko-političkih razloga drugi krug čine atraktivnim i moguće različitim od prvog kruga kada je reč o njegovom ishodu.

– Glavna razlika u drugom krugu je u tome što dolazi do „koalicije“ glasova za drugog kandidata iz prvog kruga. Utoliko taj kandidat može da nadmaši pobednika iz prvog kruga, čak i da je taj drugoplasirani kandidat u prvom krugu osvojio i duplo manje glasova. Politički protivnici se dakle ujedinjuju, bilo organizaciono poput političkih stranaka, bilo spontano kako se ujedinjuju građani. Takođe, ta mogućnost da neko ko je imao veći broj glasova u prvom krugu izgubi u drugom može da motiviše i jedan broj birača da izađu na izbore – objašnjava Mihailović.

Mihailović pojašnjava da je glavni rezervoar glasova za kandidate ta „koalicija“ glasova koje se iz prvog prenosi u drugi krug.

– Kada bi sada došlo do drugog kruga, verovatno je da bi se pristalice kandidata građanske opozicije, Saše Jankovića i Vuka Jeremića, lako dogovorile da glasaju da onog ko je ušao u drugi krug. S druge strane, radikali bi verovatno glasali za Vučića. Kada je reč o pristalicama socijalista, oni su i sada u velikom problemu. Sve snage su uložili da njihove pristalice glasaju za Vučića. Sada polovina glasača socijalista nije sklona za davanje glasa Vučiću, ali videćemo da li je ova kampanja uspela da ih ubedi – kaže Mihailović.

Kako dodaje, drugi krug dvojici kandidata u njemu daje mogućnost da poprave kampanju, odnosno ulazak u drugi krug daje dovoljno vremena za uviđenje grešaka i propusta iz prvog kruga.

Bojan Kalačar, izvršni direktor Cesida, za naš list navodi postoji realan osnova da će se dolaskom do drugog kruga dogoditi dve ključne stvari.

– U tom momentu se dobija kandidat koji će osvojiti bolji rezultat od bilo kog kandidata opozicije na ovim izborima i opozicione stranke na prošlim parlamentarnim izborima. On može da osvoji 25 ili 30 odsto glasova i tu snagu kasnije ne niko ne može da ospori niti da kaže, bilo opozicija bilo vlast, da on nije jedan od glavnih igrača na političkoj sceni. Dobili bismo novog lidera i stožera opozicije. Jer nijedna stranka sadašnje opozicije sa podrškom ispod ili oko cenzusa ne može da ugrozi vlast. Taj kandidat bi to mogao. Druga bitna stvar je što bi se drugi krug knjižio kao prvi „poraz“ posle 2012. Vučića i njegove stranke. To bi bio psihološki poraz za Vučića jer je on sam sebi nametnuo da mora da pobedi u prvom krugu, kaže Klačar.

Prema njegovim rečima, kandidat koji uđe u drugi krug imao bi prepoznatljivost i relevantnost kao platformu sa koje će moći dalje da utiče na politički život u Srbiji, koji će biti potpuno promenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari