Društvo sudija Srbije: Predložena rešenja unapređuju položaj pravosuđa u Ustavu 1Foto: Pixabay/ succo

 Društvo sudija Srbije ocenilo je danas da rešenja iz nacrta akata – o promeni Ustava Srbije, kao i Ustavnog zakona, koje je nedavno usvojio skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, unapređuju položaj pravosuđa u odnosu na rešenja iz važećeg Ustava, ali i da neka treba popraviti.

Predloženim rešenjima ukida se tzv. probni trogodišnji mandat sudija, izbor svih sudija i predsednika sudova poverava se Visokom savetu sudstva (VSS), u kome neće biti predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, saopštilo je ovo strukovno udruženje, navodeći da je o tim aktima raspravljalona svojoj poslednoj skupštini.

Takođe, kako je navedeno, „nezavisnost sudstva ‘pojačava’ se preciznijim propisivanjem garancije nepremestivosti, proširenjem imuniteta sudija za mišljenje dato u vezi s vršenjem sudijske funkcije, ponovnim propisivanjem razloga za razrešenje i garancijama da neće biti nikakvog prekida sudijske funkcije“.

Navedeno je i da se funkcionisanje VSS omogućava „neparnim brojem članova – 11, u kome većinu čine sudije, a unutar javnotužilačke organizacije pažljivo i etapno je pokrenut proces koji će javnim tužiocima omogućiti samostalnije obavljanje svojih dužnosti, što će i sud učiniti delotvornijim“.

Društvo sudija Srbije, između ostalog, smatra da bi bilo poželjno da se bolje uredi odnos tri grane vlasti, kao i da Nacrt akta o promeni Ustava sadrži dva rešenja koje bi trebalo unaprediti.

Reč je, kako se navodi, o sastavu petočlane komisije, čija je nadležnost da izabere pet članova VSS ukoliko Narodna skupština ne bude sama o tome odlučila dvotrećinskom većinom, „koji bi trebalo da ima pluralistički i za vladajuću većinu manje poželjan sastav“.

Takođe, propisivanju kvoruma od osam glasova s kojim bi VSS sudstva trebalo da donosi odluke, predstavlja  pitanje koje je potrebno ostaviti za zakonsko regulisanje.

Društvo sudija Srbije podsetilo je da je skupšinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo usvojio nacrte ovih akata na osnovu tekstova koje mu je dostavila Radna grupa za izradu akta o promeni Ustava.

Oni će biti dostavljeni Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari