Državno preduzeće Transnafta na braniku odbrane Vučića 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Čak trojica bivših i aktuelnih direktora državnog preduzeća Transnafta pojavljuju se kao organizatori, prvi potpisnici ili na listi potpisnika peticije za odbranu Aleksandra Vučiča.

Aleksandar Đurđev, koji je ispred Instituta za političko umrežavanje pokrenuo „Peticiju za odlučnu odbranu ugleda i institucije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića od medijskog rata koji priv njega vode političke i interesne grupe u zemlji i okruženju i medijima pod njihovom kontrolom“, izvršni je direktor državnog javnog preduzeća Transnafta, sa sedištem u Pančevu.

Prvi potpisnik na listi peticije za odbranu Aleksandra Vučića je Bogdan Kuzmanović, generalni direktor Transnafte, državno akcionarskog društva za transport nafte – naftovodima, i derivata nafte – produktovodima.

Transnafta u ime države gazduje naftovodom izgrađenim u vreme SFR Jugoslavije koji povezuje obalu hrvatske sa rafinerijom u Pančevu. Na teritoriji Srbije na ovaj naftovod povezana je i Rafinerija u Novom Sadu.

Vlada Srbije imenovala je Bogdana Kuzmanovića na mesto direktora Transnafte u novembru 2019. godine, a dve godine ranije, 2017. godine na poziciju izvršnog direktora imenovan je organizator peticije za odbranu Aleksandra Vučića, Aleksandar Đurđev.

Đurđev je na poziciju izvršnog direktora, prema podacima sa sajta Transnafta, došao iz JP Srbijagas, gde je godinu dana, od 2016. do 2017. godine obavljao posao samostalnog stručnog saradnika.

Peticiju za odbranu Aleksandra Vučića potpisao je i bivši direktor Transnafte, Miloš Tomić, kojeg je Vlada Srbije 2013. godine sa pozicije direktora ovog preduzeća „prebacila“ na mesto direktora Uprave carina.

Na toj funkciji je bio punih sedam godina.

Nakon razrešenja, a pre nešto manje od pola godine, u martu mesecu, on je medijski prepoznat kao osumnjičeni za pronevere na Carini.

Naime, Tomić je bio na saslušanju u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala zbog sumnje da ima saznanja u vezi sa proneverama na Carini sa kojima su povezani i pojedini državni funkcioneri, kao i zbog eventualne povezanosti sa bivšom državnom sekretarkom MUP Dijanom Hrkalović, ali i osobama iz sveta kriminala poput Darka Eleza.

Istraga u vezi sa Upravom carina medijski je najavljena desetak dana pre saslušanja Miloša Tomića kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će ceo svet biti šokiran “kada budu videli sa kim smo imali posla” pomenuvši i Upravu carina.

“Govorili su ti su ’bliski’ Vučiću. Eto te ’bliske’ pohapsismo. Bavili su se svim mogućim trikovima, a sve je bilo usmereno na dve stvari i sada ispitujemo umešanost stranog faktora kao i kriminal u okviru carine. Neverovatne stvari ćete videti koji su ljudi to preuzeli i time se bavili i oni koji nikakve veza sa carinom nemaju“, rekao je predsednik Srbije gostujući na TV prva 27. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari