DS: „Izveštaj Evropske komisije o Srbiji ukazuje na korupciju, kriminal, političke pritiske i loše odluke“ 1Foto: EPA EFE/ OLIVIER HOSLET

Demokratska stranka (DS) upozorila je danas da, uprkos pokušajima režima da ponovo obmane javnost, izveštaj Evropske komisije „ne donosi dobre vesti za Srbiju“.

„Napretka u procesu evrointegracija Srbije gotovo i da nema, medijska slika je loša i ugrožena je sloboda izražavanja, loše su ocene i po pitanju vladavine prava i ravnopravnog učešća različitih stranaka u političkom životu Srbije“, navodi se u saopštenju DS-a.

Demokrate su navele da se u izveštaju „jasno navodi da napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala gotovo da nema, da je korupcija široko rasprostranjena i da nema značajnijeg napretka u podizanju novih optužnica portiv političara za korupciju na visokom nivou“.

„Posebno se ističe zabrinutost zbog vladanja nadležnih organa u sprečavanju krijumčarenja migranata i trgovine ljudima. Takođe, jasno se vidi i da je farsa vladajućeg režima o stvaranju nezavisnog pravosuđa i tužilaštva razotkrivena, i izražava se zabrinutost zbog postojanja sve većeg pritiska na sudije i tužioce, čime se potvrđuju navodi Demokratske stranke da donete reforme nisu sprečile režim da i dalje konstantno vrši pritisak na pravosuđe kako bi uticao na njihov rad i ishode procesa“, navodi se u saopštenju.

DS ocenjuje da se u izveštaju Evropske komisije o Srbiji „ističe da se i dalje nastavlja praksa pretnji, zastrašivanja, govora mržnje i nasilja nad novinarima, kao i verbalni napadi i klevete javnih zvaničnika protiv civilnog društva koji učestvuju u protestima protiv veličanja ratnih zločinaca i u znak podrške životnoj sredini i u protestima Srbija protiv nasilja“.

„Evropska komisija najoštrije osuđuje istupe pojedinih ministara koji podržavaju i promovišu ratne zločince i koji nastavljaju da šire govor mržnje u društvu. Relitivizaciju ratnih zločina i njihovih počinioca zvaničnici EU tumače kao nepostojanje istinske posvećenosti vladajućeg režima borbi protiv ratnih zločina“, navodi se u saopštenju.

DS navodi i da se u izveštaju „prepoznaje odgovornost vlasti i režimskih medija u širenju propagande protiv Evropske unije i poziva na hitno suzbijanje negativnog narativa protiv EU“. „Evropska komisija konstatuje i da Srbija još uvek nije uvela sankcije Rusiji, da izostaje usaglašavanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da Srbija nije u potpunosti uskladila ni svoju viznu politiku sa politkom EU. Upozorava se da održavanje otvoreno bliskih veza sa Rusijom i potpisivanje sporazuma sa Kinom, i drugim zemljama koje ne ispunjavaju standarde EU, predstavljaju realnu opasnost po evropsku budućnost Srbije“, navodi se u saopštenju.

U izveštaju, kako ocenjuje DS, „očekivano, značajno mesto imaju i pregovori sa Prištinom“.

„Od vlasti u Srbiji se očekuje da se sprovede detaljna istraga o napadu na vojnike KFOR-a, koji se dogodio u maju mesecu, kao i da počinioci napada u Banjskoj budu što pre privedeni pravdi. Upozoravaju se i Beograd i Priština da, ukoliko se pregovori ne nastave i ukoliko izostanu rezultati, da će se obe strane suočiti sa ozbiljnim posledicama“, navodi DS. Ističe se da je novi izveštaj Evropske komisije pokazao da „bez rešavanja svih navedenih pitanja na koje je ukazivala DS i na kojim će i dalje insistirati u svom političkom delovanju, neće biti ni suštinskog napretka Srbije u procesu pridruživanja EU, ali ni demokratizacije i razvoja države i društva uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari