DS: Narod isprepadan pritiscima naprednjaka 1Foto: Ljiljana Bukvic

Posmatračka misija CRTA podnela je krivične prijave protiv predsednice i sekretarke Opštinske izborne komisije u Pećincima.

Zbog neobrazloženog odbijanja njihovog zahteva da u svojstvu domaćeg posmatrača nadgledaju izborni dan na vanrednim lokalnim izborima u pomenutoj opštini, koji će biti održani u nedelju.

Prema rečima programskog direktora CRTE Raše Nedeljkova, ovo je prvi zabeleženi slučaj još od 2000. godine, da je zabranjeno posmatranje izbora domaćim posmatračima. On je iznenađen ponašanjem Opštinske izborne komisije u Pećincima koja, kako ocenjuje, otvoreno krši sve pravne procedure i prakse, pa čak ni ne želi da navede razlog odbijanja zahteva za posmatranje izbora.

Nedeljkov smatra da takvo ophođenje izborne komisije u Pećincima ukazuje na to da vrlo verovatno postoji čitav niz nepravilnosti u pripremi izbora. On objašnjava da je izborna komisija u pomenutoj opštini čekala poslednji trenutak da obavesti CRTU da je njihov zahtev odbijen, kako bi onemogućili posmatračku misiju da uloži bilo kakvu žalbu, prigovor ili neko drugo sredstvo kako bi zaštitili njihovo pravo.

Predsednik Opštinskog odbora DS u Pećincima Živko Marković poručuje da je odbijanje zahteva posmatračke misije za nadgledanje lokalnih izbora skandalozno, nesvakidašnje i neshvatljivo. Prema njegovom viđenju, to jedino može da predstavlja nagoveštaj neviđene izborne krađe, poručivši da onaj ko se vlada čestito i korektno, te pridržava zakonskih propisa i izbornog procesa, nema razloge da sprečava dolazak posmatrača.

Marković ukazuje da je vladajuća partija u Pećincima u jeku kupovine glasova, tako što građanima deli novac u gotovini, pakete i drva za ogrev, a postoje i ucene i pretnje gubljenjem posla ukoliko zaposleni u javnim preduzećima ne obezbede određenu kvotu kapilarnih glasova.

– Najveći problem je to što je narod toliko isprepadan i zaplašen da o tome niko ne sme javno da govori, a takve stvari su sveprisutne i situacija je prilično nepodnošljiva. Sami izbori su raspisani na neregularan način, jer ostavka predsednice opštine nikada nije verifikovana u lokalnoj skupštini. Dalje, svih pet članova privremenog organa opštine su iz SNS-a, što je, pored toga što je drsko i bezobrazno, takođe i nezakonito, jer privremeni organ mora da odražava sliku lokalne skupštine – objašnjava Marković.

On tvrdi da izborna komisija u Pećincima, koju je birao privremeni organ, dostavlja spiskove SNS-u, kako bi ljudi iz pomenute partije vršili pritisak na poslodavce ili direktno na one građane koji su podržali listu demokrata. Marković smatra da čelnici lokalnog odbora naprednjaka u Pećincima to rade zbog panike, jer su shvatili da nemaju dovoljan broj kapilarnih glasova.

Podsetimo, posmatrači iz nevladine organizacije CRTA pratili su u najmanje dva prethodna izborna ciklusa izbore u Srbiji – za parlament 2016. i za predsednika 2017. 

Izbori 24. decembra u pet opština

  • Pećinci – SNS-SPS, LDP, SRS, DS uz podršku LSV, JS
  • Kostolac – SNS-SPS, DS, PUPS-SRS, GG Iskorak, Dveri
  • Negotin – SNS-SPS, DS, USS
  • Mionica – SNS, DS, SPS-JS-SRS, PUPS
  • Preševo – srpske stranke na jednoj listi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari