DS, NS i Ne davimo Beograd podržavaju inicijativu Manojlovića 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Demokratska stranka, Narodna stranka i pokret Ne davimo Beograd poručuju za Danas da podržavaju narodnu inicijativu Sava Manojlovića, direktora kampanja Kreni-promeni i spremni su da mu pomognu.

Od zamenika predsednika opozicione SSP, Borka Stefanovića, juče nismo dobili odgovor o pomoći ovoj inicijativi.

Prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu počećemo od 20. januara nakon što se okonča referendumska kampanja, rekao je za Danas Savo Manojlović.

Kako je  naveo, cilj je da do početka februara inicijativu bude predata kako bi parlament mogao da se izjasni pre najavljenog raspuštanja i izbora.

On kaže da se do sada prijavilo 3.000 volontera za prikupljanje podrške građana.

Za podnošenje inicijative je potrebno sakupiti najmanje 30.000 potpisa.

Prema Manojlovićevim rečima, Kreni-promeni je odabrao da, posle povlačenja dva sporna zakona, ide na narodnu inicijativu, odabere utemeljen zahtev a onda vrši pritisak.

Upitan hoće li prihvatiti pomoć političkih partija u tom poslu, ukoliko one pokažu interesivanje, on kaže da je opozicija dobrodošla kao i svi građani bez stranačkih obrležja.

– Naravno da je opozicija dobrodošla da uzme učešće u narodnoj inicijativi koja pripada svim građanima. Mnogi njihovi članovi su i sami dali veliki doprinos borbi protiv Rio Tinta. Svi građani su dobrodošli, bez stranačkih obrležja, bez obzira na političko, versko ili vakcinalano opredeljenje. Cenimo doprinos svakog čoveka i nikoga se ne odričemo – kaže Manojlović.

Predsednik DS Zoran Lutovac za Danas navodi da su demokrate uvek tamo gde se brani javni interes i iskazuje solidarnost, bilo da neposredno organizuju događaje, bilo da im se priključuju.

– Sigurno je i da će među potpisnicima ove građanske inicijative biti mnogo članova Demokratske stranke jer je ta inicijativa u skladu sa politikom i stavovima DS po pitanju prljavih tehnologija u eksploataciji rudnih bogatstava – kaže on.

A Stefan Jovanović, generalni sekretar i portparol Narodne stranke, kaže da ta partija podržava svaku inicijativu i akciju koja za cilj ima uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i svih drugih ruda čija eksploatacija trajno i nepopravljivo zagađuje životnu sredinu kao i opstanak ljudi, a u skladu sa Deklaracijom o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije koja je usvojena na Skupštini narodnjaka 26. decembra.

On ne zna kakava je vrta pomoći potrebna, ali ponavlja da u NS podržavaju svaku inicijativu i akciju kao što su podržali i svaki protest do sada.

I Radomir Lazović, iz pokreta Ne davimo Beograd, za Danas kaže da će ovaj pokret kao i do sada podržavati sve akcije, proteste, blokade i brojne inicijative usmerene protiv šetnih projekata ove vlasti ili za rešavanje problema građana.

Budući da je krajem decembra završeno redovno zasedanje Skupštine Srbije, portal nova.rs pitao je predsednika parlamenta Ivicu Dačića da li postoji mogućnost da se narodna inicijativa nađe pred poslanicima pre održavanja izbora.

„Rad Skupštine prestaje njenim raspuštanjem, a to će biti sredinom februara. Sve ostalo može samo posle konstituisanja novog saziva“, rekao je Dačić u kratko.

Manojlović je na to rekao da, ukoliko pitanje iskopavanja litijuma u Srbiji ne bude rešeno pre raspisivanja izbora, „nije siguran da će izbore uopšte biti moguće održati u regularnim uslovima“.

Prema njegovim rečima, moguće je zakazati i vanredno zasedanje parlamenta na zahtev jedne trećine narodnih poslanika ili Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari