DS: Poštovanje prava u opadanju 1Foto: Preentscreen RTV

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je nivo poštovanja ljudskih prava u Srbiji u stalnom opadanju, u vreme kada se obeležava 70 godina od usvanja Univerzalene deklaracije o ljudskim pravima.

U saopštenju DS ukazuje se da se novcem građana kupuju mediji, ubijaju i prebijaju politički suparnici, urušava izborni proces, povećava institucionalno nasilje prema svima koji drugačije misle, smanjuju prava žena, uništava privatna imovina, ugrožava životna sredina i pravo na život. Ta stranka ocenila je i da je proces evropskih integracija usporen i da se zbog pregovora o Kosovu aktuelnoj vlasti gleda „kroz prste“, kada, kako se navodi, „zloupotrebljava parlament i urušava parlamentarnu demokratiju“.

U saopštenju se dodaje da je u izveštaju Evropske komisije navedeno 190 različitih preporuka za unapređenje ljudskih prava, od kojih je aktuelna vlada prihvatila samo 74, a da sve međunarodne organizacije ukazuju da su sloboda medija i izražavanja posebno ugrožene. Demokratska stranka ocenila je da je loše stanje po pitanju ljudskih prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite rezultat neracionalnih mera štednje koje pogađaju najugroženije kategorije stanovništva. Ta stranka ukazala je na odgovornost političara na vlasti i medija pod njihovom kontrolom za stanje u društvu.

„U ime prava svakog građanina, zahtevamo da se odreknu jezika mržnje, šovinističke retorike i netolerancije i da stvore atmosferu međusobnog uvžavanja, poštovanja razlika što će nesumnjivo ići u korist budućnosti“, navodi se u saopštenju DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari