DS: Vlasti Srbije odgovorne za haos na prelazima na Kosovu 1foto FoNet Božana Pavlica

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović izjavila je danas da vlasti u Srbiji namerno nisu uradile ništa u vezi sa rešavanjem problema registarskih oznaka za automobile i druga vozila na Кosovu i Metohiji i da su svesno pustile da bez novog dogovora i rešenja istekne rok važenja sporazuma o tablicama, koji je pre pet godina potpisan u Briselu.

„Reč je očigledno o političkoj igri u kojoj vođa režima u Beogradu, Aleksandar Vučić, ispunjava obaveze koje je preuzeo u pregovorima sa Prištinom i istovremeno pokušava da sačuva rejting među biračima, pred kojima se predstavlja kao nacionalista i nepobediv borac za državne i nacionalne interese“, navela je Manojlovićeva u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, u toj igri profitiraju „vlada u Prištini i njen predsednik Aljbin Кurti (Albin), koji vodi svoju predizbornu kampanju i promoviše takozvanu politiku reciprociteta“, dok gube građani i privreda Srbije, a posebno preostali Srbi na Кosovu i Metohiji.

„Sadašnja vlast u Srbiji na čelu sa Vučićem je 2016. godine sklopila sporazum o tablicama, koji se zasniva na principu reciprociteta i time stvorila pretpostavke za to da danas na administrativnim prelazima, svim građanima Srbije sa kola skidaju regularne tablice i stavljaju privremene“, rekla je ona.

Dodala je da je režim u Beogradu odgovaran za sav „onaj haos na administrativnim prelazima, štetu koju trpe građani i privreda i novo pogoršanje bezbednosne situacije“.

Kako je navela, „za zvanični Beograd ovo sigurno nije iznenađenje, a galama koju sada podižu služi samo za to da sakrije istinu, naravno da su i Vučić i njegovi poslušnici iz Srpske liste znali da će Кurti dovesti jedinice specijalne policije na Jarinje i da će iskoristiti ‘poklon’ iz Beograda za svoju predizbornu kampanju, ali su o tome ćutali“.

„To shvata većina ljudi sa Кosova i Metohije i većina onih sa kojima sam razgovarala juče i danas, uglavnom isto govore: ako Кurti sve ovo radi na svoju ruku, bez znanja srpske strane i protivno postojećim sporazumima, šta onda u njegovoj vladi i dalje rade predstavnici Srpske liste“, istakla je Manojlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari