DSHV: Građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji tokom popisa da bez straha navedu svoju nacionalnost 1Foto: FoNet/ Medija centar

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) je nizom aktivnosti započelo realizaciju popisa stanovništva koji će u Srbiji biti proveden tokom oktobra, a kampanji su se pridružile brojne organizacije i veliki broj pojedinaca, kao i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Kako navodi predsednik DSHV-a, Tomislav Žigmanov, jedan deo tih aktivnosti odnosi se i na kampanju „Znam tko sam!“ koja ima za cilj podizanje svesti građana o važnosti iskazivanja sopstvenog identiteta.

„Konkretno to znači da ovom kampanjom želimo građane hrvatske nacionalnosti u Srbiji podstaknuti da bez straha i sa zdravim ponosom tokom popisa jasno navedu da su po nacionalnosti Hrvati, da im je jezik hrvatski, a vera (ukoliko su vernici) rimokatolička“, naveo je Žigmanov.

Kako ocenjuje, ove aktivnosti su naišle na celi niz pozitivnih reakcija, ne samo među pripadnicima hrvatske zajednice, već i od drugih društvenih subjekata.

„Jer, ono što se čini u kampanji ’Znam tko sam!’ ne samo da je legitimno nego je i zakonski dopušteno, a kako je reč o kreativno dobro osmišljenoj i realiziranoj skupini aktivnosti, normalno je da pristižu i pohvale. Istina, bilo je i nekoliko suprotnih primera, recimo uvreda, govora mržnje, prigovora i spočitavanja. Ovo poslednje je činila srpska poslanica u Hrvatskoj, Jelena Milić, koja nije odgovorila na pitanje zašto nije tako reagovala na kampanju Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj ’Budi e-Srbin’, koji je sprovodio tokom tadašnjeg popisa“, napominje lider DSHV-a.

Dodaje da ih je to pogodilo, jer je Srbija finansijski pomogla kampanju SNV-a i različitim aktivnostima doprinela njenoj uspešnosti.

DSHV: Građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji tokom popisa da bez straha navedu svoju nacionalnost 2
Žigmanov i Pupovac, izvor: DSHV

„Prvi čovek institucije koja je sprovodila kampanju ’Budi e-Srbin’ predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, tokom održavanja Međunarodnog naučnog skupa ’Hrvatsko-srpski odnosi’ u Golubiću kraj Obrovca, snažno je i nedvosmisleno podržao kampanju koju Hrvatsko nacionalno veće u Srbiji sprovodi za predstojeći popis stanovništva“, rekao je Žigmanov.

Podseća da je neposredno nakon što je parafirana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, primivši vrećicu sa logom kampanje „Znam tko sam!“ od predsednika DSHV-a Tomislava Žigmanova, predsednik SDSS-a i SNV-a Milorad Pupovac se prisutnima obratio sledećim rečima:

„Ovo je prvi znak i prva potvrda našeg partnerstva u osetljivim stvarima kao što je pitanje popisa stanovništva, koje u našim prostorima uvek nosi sa sobom jednu dozu političkog opterećenja. Mi bismo hteli pozvati sve ljude, pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji da se opredeljuju bez političkog opterećenja i da to, kao što smo mi činili prema našim sunarodnicima u Hrvatskoj tokom proteklog popisa, i oni čine“, naveo je.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari