DSK poziva Kurtija da Skupštini podnese izveštaj o pregovorima sa Beogradom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Demokratski savez Kosova (DSK) ocenio je danas da Kosovu „nije potreban“ sporazum sa Srbijom, koji, kako je saopšteno, ne sadrži uzajamno priznanje.

DSK je pozvao premijera Aljbina Kurtija da podnese izveštaj Skupštini Kosova o toku dijaloga sa Beogradom, navodeći da „ignorisanje institucije narodnih predstavnika ne daje legitimitet nijednom vitalnom procesu za zemlju“.

„Našoj zemlji je neophodan konačni sporazum koji u osnovi ima uzajamno priznanje između dve zemlje, kao nezavisnih i suverenih država. Svako odstupanje od te strateške orijentacije je nepopravljiva odgovornost aktuelne Vlade“, naveli su iz DSK.

Prethodno je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izrazio zadovoljstvo što je, kako je objavio na Tviteru, „Kosovo sada u principu prihvatilo evropski predlog“ za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

„Putovao sam u Prištinu da se sastanem sa premijerom Aljbinom Kurtijem i zamenikom premijera Besnikom Bislimijem i u Beograd da to uradim sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Petrom Petkovićem. Drago mi je da je Kosovo sada u principu prihvatilo evropski predlog. Nastavićemo razgovore na sastancima na visokom nivou”, napisao je Lajčak na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari