Opozicija traži od Kurtija da podnese izveštaj Skupštini pre dijaloga u Briselu 1Foto: Tviter Žozep Borelj

Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova zatražili su da premijer Aljbin Kurti pre sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 14. septembra u Briselu podnese izveštaj Skupštini o planiranim koracima u daljim pregovorima, prenosi Kosovo online pisanje Ekonomija onlajn.

„Očekujem da premijer Kurti dođe i izvesti Skupštinu pre sastanka sa Vučićem. Ne očekujem ništa novo od ovog sastanka jer svi dogovori koji su sklopljeni za njegovo vreme još nisu sprovedeni. To je sporazum o energetici, sporazum o nestalima, videli smo da do sada ništa nije realizovalo“, rekla je poslanica DSK Rezarta Krasnići.

Ona je navela da Kurti ima obavezu da dođe pre sastanka u Briselu i obavesti Skupštinu o čemu će razgovarati jer i dalje nije poznato, kako je dodala, šta se dogodilo na sastanku u Bratislavi na kom je učestvovao potpredsednik vlade Besnik Bisljimi.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj smatra da na sastanak u Brisel ne treba da se ide ako pre toga EU ne ukine sankcije prema Kosovu.

„Što se tiče Vlade Kosova, ona ne treba da ide na dijalog u Brisel bez ukidanja sankcija, ali oni ne razmišljaju onako kako bi trebalo da razmišljaju za dobro zemlje i biće za stolom sa Vučićem. Ne očekujem ništa pozitivno od ovog sastanka, biće suprotstavljenih stavova i Vučićevih zahteva da se formira Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima. Vlast s pravom traži priznanje od Srbije, unapred pre formiranja ZSO. Dakle, jednom rečju, sve to pokazuje da smo ušl u ćorsokak dijaloga i ne vidim nikakvo rešenje“, rekao je on.

Ljekaj je ocenio da bi Kurti trebalo unapred da obaveštava parlament o svojim stavovima kada je reč o dijalogu u Briselu.

„Nismo dovoljno informisani. On nijednom nije došao da podnese izveštaj poslanicima u Skupštini“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari