DSS traži da LSV bude izbačena iz vlasti u Novom Sadu 1Foto: Dragan Gojić

Novosadski odbor opozicione Demokratske stranke Srbije zatražio je od Srpske napredne stranke da izbaci Ligu socijaldemokrata Vojvodine iz gradske vlasti u Novom Sadu, posle „skandaloznog zahteva LSV da Narodna skupština Republike Srbije usvoji deklaraciju o Srebrenici, kao što su to uradile kolege iz Crne Gore”.

U DSS navode da je „usvajanje rezolucije u crnogorskoj Skupštini o nepostojećem genocidu sramota za Crnu Goru i taj akt je naišao na zvaničnu osudu u Republici Srbiji i u celom srpskom narodu.

Zahtev iz LSV ne sme ostati bez odgovora, a naprednjaci se već jednom moraju odrediti prema antidržavnoj politici svog koalicionog partnera“, zaključuje DSS. LSV je u novosadskoj vladajućoj koaliciji sa SNS od 2016. godine.

Prethodno je LSV oštro osudila zahtev ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandra Vulina, da se poslanicima Skupštine Crne Gore, koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici, zabrani ulazak u Srbiju.

U LSV podsećaju da je presudom Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, koji je osnovan rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zločin u Srebrenici označen kao zločin genocida i zatdražila od poslanike Narodne skupštine Republike Srbije da usvoje deklaraciju koju su izglasale njihove kolege iz Crne Gore i pokažu da Srbija poštuje Ujedinjene nacije i pripada civilizovanom svetu.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučič izjavio je da se sa donošenjem rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije, o čemu su podneta dva predloga, „neće saglasiti dok je predsednik Srbije“.
Prema njegovim rečima, oni koji se u Srbiji zalažu za donošenje rezolucije o Srebrenici žele „da se dodvore nekim ambasadorima računajući da će da ih (oni) dovedu na vlast na ovaj ili onaj način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari