DSS upozorava Vučića na sporazum sa Prištinom 1Foto: Logo

Demokratska stranka Srbije (DSS) danas je u saopštenju upozorila predsednika Srbije da bi postizanje sporazuma sa Prištinom,koji podrazumeva prihvatanje secesije Kosova i stolice Kosova u UN,destabilizovalo Srbiju i region i podsticalo separatizam na jugu centralne Srbije i Raškoj oblasti.

DSS u saopštenju ističe da su tokom i posle posete Berlinu predsednika Srbije stigle njegove ponovljene zabrinjavajuće izjave o hitnosti postizanja dogovora sa Prištinom rešavanju „teritorijalnog pitanja“ sa Kosovom, koje nagoveštavaju prihvatanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova i njegov prijem u Ujedinjene nacije.

Prvi put je predsednik Srbije progovorio i o trgovini, prodaji dela teritorije i građana Srbije svojom sramnom izjavom da „ako bi se postiglo kompromisno rešenje sa Prištinom, onda bi u budućnosti trgovinska razmena sa Nemačkom mogla da ide do 7-8 milijardi…“ , u suprotnm „bi Srbija izgubila direktne strane investicije“, upozorila je DSS.

DSS je naglasila da građanima Srbije predsednik Vučić posebno duguje objašnjenje skandalozne izjave da je „važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka“. Ponavljajući reči Konrada Rutkovskog iz Pekićevog romana „Kako upokojiti vampira“, koji pokušava da opravda svoju savest bivšeg esesovca i oslobodi se vampira prošlosti.
Posežući za njegovim rečima u kontekstu stava Srbije o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, predsednik Srbije je dužan da objasni koje to „vampire“ istorijske istine srpski narod treba upokoji gledajući u budućnost svoje dece, upozorila je DSS.

DSS je takođe upozorila predsednika Srbije da bi postizanje sporazuma sa Prištinom koji podrazumeva prihvatanje secesije Kosova i stolice Kosova u UN, destabilizovalo političke prilike u Srbiji i celom regionu. U Srbiji, ne samo zbog toga što većina srpskog naroda ne bi mogla mirno da pređe preko predaje Kosova i Metohije, već i zbog nesumnjivog podsticaja separatizmu na jugu centralne Srbije i Raškoj oblasti, upozorila je DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari