Dubravka Stojanović: Kosovo smo izgubili u ratu, sporazum je neophodan 1Dubravka Stojanović Foto: FoNet/Milica Vučković

Kosovo smo izgubili u ratu sa najvećom svetskom silom i zato je sporazum sa Prištinom neophodan, izjavila je FoNetu istoričarka Dubravka Stojanović.

Iako ne znamo čak ni šta u njemu piše, podržavam svaki sporazum koji nije ni na čiju štetu, istakla je Stojanović u serijalu razgovora Kosinus.

Prema njenom mišljenju, stanje zamrznutog konflikta je katastrofalno, pre svega za samu Srbiju, koja je u tom stanju od devedesetih godina prošlog veka, „a svet odlazi napred, uključujući i samo Kosovo“.

Stojanović smatra da se Srbija svojim postupcima izoluje od sveta, a što se tiče članstva u UN, ako je toliki broj država priznao Kosovo, „izglasaće tu stolicu, bez obzira šta će Srbija reći“.

Na pitanje Evropska unija (EU) ili Kosovo, ona je odgovorila EU svakako i podsetila da smo Kosovo izgubili u ratu sa najvećom svetskom silom.

Upitana o Zajednici srpskih opština, Stojanović je odgovorila da je uvek bila veliki protivnik takvog organizovanja, još od Republike Srpske Krajine, jer je neko ko se zalaže za građansku državu.

Ovo doživljavam kao teritorijalnu podelu, objasnila je ona i podsetila da veći broj Srba ne živi na severu. koji bi, u tom slučaju, ostali obespravljeni.

Komentarišući ideju referenduma o sporazumu sa Prištinom, Stojanović je naglasila da nikad nije verovala u tu ideju u Srbiji, jer su svi referendumi bili namešteni, „pogotovo sa ovim režimom“.

Ona je ukazala da uvek postoji rizik sukoba ne samo, na Kosovu, nego i u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, jer vlast u Srbiji „želi da drži otvorene sukobe“.

Za Stojanović je, kao istoričarku, Kosovo važna lekcija kako „san generacija nismo uspeli da ostvarimo“ i da o tome treba da razmišljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari