Duraković: Vučića napali licemeri 1

Načelnik opštine Srebrenica Ćamir Duraković izjavio je danas da slučaj napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici prošle godine nije do kraja ispitan i istražen, kao i da ima indicija da je to izrežiran napad.

Duraković je rekao za agenciju Anadolija da mu je stalo da legitimni organi Bosne i Hercegovine reše tu situaciju.

Neki dan je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv jedne osobe, ali predmet postoji, dakle, drugi predmet koji se vodi u tom procesu. S druge strane, ima indicija da je to izrežiran napad, tako da se o tome špekulira, a neki spominju da su pripadnici Obaveštajne službe Srbije pokrenuli krivičnu prijavu jer su oni bili na zadatku u BiH, rekao je Duraković.

To je konfuzna situacija i ne želim prejudicirati, niti želim reći ovaj je ili onaj to uradio. Ono što svi treba da poštujemo je stav legalnih organa, u ovom slučaju Tužilaštva BiH, naglasio je Duraković.

Iz Beograda, dodao je on, dolaze optužbe da su to uradili bošnjački političari, iz Sarajeva dolaze optužbe da je to uradila Obaveštajna služba Srbije.

Mislim da iz toga treba izaći i dopustiti da se time bave organi kojima je to posao, a ne političari. Neka se to istraži i neka se sankcionišu počinioci, rekao je Duraković. On je upozorio da su optužbe da je neko pokušao da ubije premijera vrlo ozbiljne i mogle bi loše da se odrazi na
odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vučića su na dženazi napali licemeri, rekao je Duraković i izneo stav da bi trebalo gledati u pravcu bolje budućnosti između dve susedne države.

Kada premijer jedne vlade kaže da su ga napali Bošnjaci, onda prosečan Srbin u Srbiji misli da su svi Bošnjaci problem. Lično sam se izvinio Vučiću i zauzeo sam stav o tom pitanju. Rekao sam da su ga napali licemeri, ljudi koji su iskoristili naš sveti događaj, dženazu i komemoraciju da napadnu čoveka, rekao je Duraković.

Vreme će pokazati šta se desilo, ali šta god da je tu bilo, hvala Bogu da niko nije izgubio glavu, smatra Duraković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da ukoliko vlasti u Bosni i Hercegovini (BIH) nisu u stanju da pronađu krivce i nalogodavce napada
na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici prošle godine, Srbija će morati da postupi kao što bi svaka druga zemlja kada je blate i otkriće istinu.

Reagujući na izjavu načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića da postoje indicije da je napad na Vučića izrežiran, Vulin je istakao da „laž ne zaslužuje politički odgovor“.

„Dovoljno bi bilo reći: idi leči se, ali zbog poštovanja prema istini, građanima BiH i Srbije, želim da kažem da je Vučić oprostio pokušaj ubistva u Srebrenici, a Duraković i (Bakir) Izetbegović ne mogu da mu oproste što se nije ponizio, što nije obrukao Srbiju i što je preživeo“, poručio je Vulin u pisanoj izjavi.

Jedini koji su mogli da organizuju napad na Vučića, smatra Vulin, su oni koji su imali ljude,  sredstva i motiv, a to su bošnjački političari.

Ukoliko Izetbegović i predstavnici bošnjačkog naroda ne stoje iza ove Durakovićeve laži, neka se oglase. Ako nisu u stanju da pronađu krivce, neka ne okrivljuju žrtvu, ako neće da otkriju ko je bacao kamenice na Vučića, neka ga ne okrivljuju što je primao udarce, a da se nije sagnuo, rekao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari