Dušan Janjić o ukidanju dinara na Kosovu: Potez je bio zakonit, obavešteni su i Kvinta i Beograd 1Foto: Printscreen/N1

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocenjuje da objektivnih uslova za današnji razgovor u Briselu o dinaru u platnom prometu Kosova, na poziv specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, nije bilo. „Taj potez koji je Priština povukla, Vlada Kosova a ne (kosovski premijer Aljbin) Kurti, zakonit je, obavešteni su u decembru i Kvinta i Beograd“, poručuje on.

„To nije moguće napraviti na tehničkom nivou, to zahteva jedan politički dijalog, kao što znamo sve što je trebalo da se u političkom dijalogu desi, završeno je 2023, dolaze evropski izbori, promena fasilitatora. Uloga današnjeg sastanka je da se kupi vreme i da se stvori politička platforma na osnovu koje bi Narodna banka Srbije sa Centralnom bankom Kosova dogovorila neka alternativna rešenja za prenos novca“, kazao je Janjić za N1.

Neprisustvo Prištine na današnjem sastanku za njega je očekivano.

„Bilo je najave iz Prištine da neće doći, sam dijalog je sazvan pre svega iz političkih potreba Lajčaka, pa i Kvinte“, ukazao je.

Dodaje da je u ovom momementu potrebno rešiti dostavu novca u ova tri meseca koliko je produženo (odlaganje primene uredbe) iz Srbije do korisnika na Kosovu.

„Nema opravdanja da se koristi za političke potrebe dostava novca, da se deli pet do 10 hiljada dinara, da se formiraju po radnoj obavezi redovi Srba, treba depolitizovati ovu stvar i naći tehničko rešenje za isplatu tih davanja do roka, za sada je tri meseca, možda će se on produžiti, to treba očekivati, a sve drugo što se tiče dinara u platnom prometu Kosova, to je završeno. Dinar ne može da se vrati u platni promet Kosova, niti je to po zakonima Kosova, niti to želi da uradi Kvinta“, poručio je Janjić.

On ukazuje da dok se ne okončaju evropski izbori, mogući su samo sastanci na tehničkom nivou između predstavnika Beograda i Prištine.

„Priština je to odbila, jer (njen pregovarač Besnik) Bisljimi traži da sa njim dođe neko iz Centralne banke Kosova, Beograd na to nije pristao, igra se politička igra“, ocenjuje Janjić.

S druge strane, iako je harmonizovani platni sistem na Kosovu, da nema dve valute, bio planiran i o tome obavešteni još u decembru i Beograd i Kvinta, on je jednostran, kao što navode i SAD, jer Vlada Kosova nije sagledala sve posledice tog poteza.

„Tim potezom ulazite i u pitanje ljudskih prava, identiteta, ako je elementarna demokratija, mora da se vodi računa o onima na koje se to odnosi. Jednostrano je i zato što je očigledno da je Kvinta olako prihvatila tu informaciju, kao i onu za izbore za gradonačelnika na severu Kosova. Takođe se tim potezom prejudicira nekoliko pitanja – funkcionisanje institucija iz srpskog sistema, a niste završili razgovor o školstvu, zdravstvu, pravosuđu, medijima, prejudicirate to, a nema ni Zajednice srpskih opština“, poručuje Janjić.

Dodaje da iza svega toga stoji „pitanje od koga su bežale sve Vlade Srbije, pa i ova, a to je pitanje sukcesije, međusobnih potraživanja, milijarde su iza ovoga, ko će platiti penzije građanima Srbije koji su radili u kompanijama Srbije“.

„Tu nije nedužna ni EU, jer je ona kao deo UNMIK izvršila privatizaciju kompanija u kojima su ti ljudi radili, a nisu namirena prava ni Albanaca ni Srba“, zaključuje Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari