Centralna banka Kosova: Predstavili smo Lajčaku argumente u vezi sa Uredbom o gotovinskom poslovanju 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Visoka delegacija Centralne banke Kosova (CBK) informisala je danas izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o argumentima u vezi sa Uredbom o gotovinskom plaćanju, saopštila je CBK.

„Ustavni i zakonski autoritet CBK-a i uredba koju je nametnula CBK nije dovedena u pitanje ili osporavana od strane EU, ali je izneta određena zabrinutost u vezi sa potencijalnim uticajem na naše građane srpske zajednice“, navodi se u saopštenju.

„Stoga se smatralo neophodnim učestvovanje kako bi se dala odgovarajuća pojašnjenja u vezi sa ovim nedoumicama, kao i da bi se praktično argumentovale postojeće pravne i tehničke mogućnosti za prenos finansijskih sredstava“, navela je delegacija CBK.

Dodaje se da je CBK detaljno razradila moguća tehnička rešenja za prenos sredstava putem bankarskih kanala i sa transparentnošću, kako bi olakšala izbor najlakše opcije za proces prenosa sredstava na račune korisnika (u evrima), u skladu sa važećim zakonskim propisima.

„Delegacija CBK nakon ovog sastanka, na predlog i u organizaciji EU, sastala se i sa tehničkom delegacijom ministarstva finansija Srbije, gde je u okviru svog mandata predstavila i razgovarala o opcijama koje je CBK predstavila i argumentovano lakoću njihovog ostvarivanja u praksi ako postoji takva volja od strane pošiljaoca, bez promene važećeg zakonskog okvira“, dodaje se u saopštenju.

Uredba CBK-a, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu i zabranjuje korišćenje srpskog dinara.

Ova odluka je, prema oceni EU, izazvala praktične probleme srpskoj zajednici na Kosovu, koja je koristila dinar i u toj valuti dobijala pomoć od Srbije.

Stoga je EU za danas sazvala sastanak kako bi se pronašlo rešenje za to pitanje.

Finansijski stručnjaci iz Beograda i Prištine danas su u Briselu uz posredovanje Lajčaka održali sastanak na kojem raspravljaju o mogućem rešenju za pitanje dinara na Kosovu.

Prethodno su se delegacije Beograda i Prištine odvojeno sastale sa Lajčakom u pokušaju da se pronađe rešenje u vezi sa upotrebom srpske valute na kosovskoj teritoriji, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Beogradsku stranu na sastancima predstavlja glavni pregovarač Petar Petković, a Prištinu guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari