Dušan Janjić: Podela moći na Kosovu umesto dijaloga 1Foto: Fonet /MC

Unutrašnji dijalog o Kosovu nije rezultirao dovoljnim brojem realnih predloga, što znači da neće biti koristi ni za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ni za društvo da se definišu interesi Srbije i srpske zajednice na Kosovu u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja o monitoringu dijaloga.

Izveštaj se odnosi na period od 1. novembra do 15. januara. Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je ocenio da u unutrašnji dijalog treba uključiti aktere koji mogu formulisati realno sprovodiva rešenja.

U ovom periodu nastavljen je trend oživljavanja šovinizma, etnonacionalizma i zloupotrebe Kosova u borbi za podelu moći u Srbiji, izjavio je Janjić.

Prema njegovim rečima, porasli su nipodoštavanje, potcenjivanje i prezriv odnos prema neistomišljenicima, uz sve veće korišćenje kvalifikacija „izdajnik“ i „plaćenik“, na šta nema reakcija predstavnika vlasti.

Zvaničnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) se trude da izlaze u javnost sa umerenijim stavovima o Kosovu, ali i dalje postoji metafizički govor o osveti, konstatovao je Janjić. On je izjavio da SPC prati događaje u društvu, ali da nema jasan zajednički stav.

Janjić je ocenio da SPC ne bi trebalo da svojim dilemama opterećuje javnu scenu.

Teme Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i evropskim integracijama Srbije su nestale. Istovremeno dominiraju razgraničenje i status kvo na Kosovu, rekao je Janjić. On je izjavio da ideja razgraničenja predstavlja organizovani nastup, u kojem učestvuju predstavnici vlasti Srbije, ali i sa Kosova i iz Albanije.

Sa konceptom razgraničenja na Kosovu se krenulo 1991. i 1992. godine i očito je da neke interesne grupe smatraju da ga treba nastaviti, rekao je Janjić. On je ocenio da, ako je jedan od zadataka unutrašnjeg dijaloga bio da pomogne nalaženje rešenja i pripremi javnost za njihovo prihvatanje, period od 1. novembra do 15. januara ide protivno pripremanju javnosti za prihvatanje racionalnog rešenja.

Tatjana Vehovec iz novosadskog Centra za nove medije „Liber“ je iznela podatak da je od 1. novembra do 15. januara na društvenim mrežama 56 odsto ljudi odobravalo dijalog ili imalo neutralan stav.

Što se tiče negativnih stavova, najčešće se govorilo o „izdaji“. Skoro svi koji ne podržavaju dijalog nazivaju ga izdajom, izjavila je Tatjana Vehovec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari