"Dva politička dinosaurusa slave još jedan jubilej": Bivši diplomata i nekadašnji šef misije SR Jugoslavije u SAD za Danas 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

„Ivica Dačić je 2013. godine potpisao Briselski sporazum. Aleksandar Vučić je to proslavio na jubilarnu desetogodišnjicu 2023. godine svojim potpisom, takođe, u Briselu. Ova dva politička dinosaurusa slave još jedan jubilej, desetu godišnjicu tapkanja u mestu i zaustavljanja evropskih integracija“, kaže u razgovoru za Danas Nebojša Vujović, bivši diplomata i nekadašnji šef misije SR Jugoslavije u SAD.

Vujović napominje da je ovaj dvojac na jednom polju izuzetno žurio, a to je da od Srbije napravi autoritativni, nehuman i besprizoran režim od blata u kome se kao pudlice valjaju i lažno predstavljaju kao „ekonomski tigar“.

„Građane Srbije izuzetno brzo vozeći u suprotnom smeru guraju u ponor. Glavni stožer SNS klike i klijentelističke SPS su korupcija, pljačka, namešteni tenderi, plagirane diplome, fantomski birači, lažni potpisi podrške političkim listama, kupovina glasova, ucene, pretnje i pritisci, useljavanje na Dedinje, Senjak, Beograd na vodi“, primećuje Vujović.

Sa druge strane, kako kaže, građani sa praznim novčanicima svakodnevno doživljavaju šokove na pijacama, supermarketima, apotekama.

„Aleksandar Vučić je ugasio institucije sistema, grubo kršeći Ustav Srbije i aktom veleizdaje odnosno faktičkom predajom Kosova, ugrozio integritet, teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije. Upecao se, a još gore, ako su ga upecali kao neznalicu i neukog đaka ‘hajdučkim’ izletom u Banjsku. Time je primoran da ubrza predaju Kosova i ispuni Ohridski sporazum“, navodi bivši diplomata.

Vujović ističe da je Vučić ponižen i sateran u ćošak, ali je najgore što je celovitu Srbiju i sve nas uveo u klopku i doveo na ivicu ambisa.

„A Srbe na Kosovu je prevario po ko zna koji put, i ostavio same i nemoćne. Kada bih nabrajao sve njegove greške, poraze i prevare na Kosovu, mučni bi bili ovi redovi. Pomenuću samo jednu važnu stvar. Za povratak spomen obeležja srpskim vojnicima na Prištinskom groblju, borili su se Tatjana Lazarević, par nas iz opozicije, pa čak i strani funkcioneri. Vučić je imao preča posla – uterivanje ljudi u autobuse za svoje mitinge podrške“, navodi Vujović.

Napominje da je i Vučićeva lažna zabrinutost za Rusiju odavno provaljena u Moskvi i o tome svedoči i odsustvo sastanka sa Putinom u Kini.

Dakle, kako kaže, nije uskladio spoljnu politiku Srbije sa EU i nije uveo sankcije Rusiji, a izmakao mu se tepih u Moskvi. Sve ono što je postigao je da mu žmure na oko i po dok krade.

„Eureka, shvatio je da će puna primena Ohridskog sporazuma biti čvrst uslov zatvaranja poglavlja 35 u procesu priključivanja EU. Gde je bio da to ranije shvati? Ne mogu, ipak da okrivim samo Vučića i malog od palube, Dačića, a da aboliram nas koji možemo da uzmemo olovku u ruke i da glasamo, da dobro pobedi zlo, da konačno pobedi zdrav razum i normalnost. Svi oni koji su digli svoj glas protiv ovog režima, ne samo predstavnici političkih partija, već i svaki pojedinac koga ovo vreme boli, zaslužuje puno poštovanje“, poručuje na kraju Nebojša Vujović, nekadašnji učesnik pri potpisivanju Dejtonskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari