Dvadeseta godišnjica demokratskih promena protiče bez velike pompe 1Foto: EPA, EPA/ SRDJAN SUKI, EPA/ LOISA GOULIAMAKI

Sutra se navršava 20 godina velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića, ali za razliku od nekih ranijih okruglih datuma, ovaj put će godišnjica demokratskih promena u Srbiji biti obeležena znatno skromnije, tek uz poneku novinarsku tribinu.

Prema najavama koje su do sada stigle u redakcije, dvadeset godina od 5. oktobra 2000. godine ovaj put biće obeleženo samo u Nišu, gde se održava tribina na tu temu u organizaciji novinara i urednika lokalnih i nacionalnih medija.

U prostorijama Siti smart radija u najvećem gradu na jugu Srbije biće održana tribina „Peti oktobar – 20 godina kasnije“.

Pre dvadeset godina, u Beogradu su tog dana održane velike demonstracije zbog toga što je predsednik SRJ Slobodan Milošević odbio da prizna rezultate na predsedničkim izborima, na kojima je 24. septembra izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Demonstranti su 5. oktobra na plato ispred tadašnje Savezne skupštine stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, na pojedinim lokacijama i probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u Skupštinu, ali bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

Nakon 20 godina, DOS odavno ne postoji, Koštunica je u političkoj penziji, a tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji.

Tadašnji ministar informisanja u Vladi Srbije Aleksandar Vučić je aktuelni predsednik, potpredsednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković do skoro je bila predsednica Skupštine Srbije, bivši istaknuti član JUL-a Aleksandar Vulin je ministar odbrane, dok je portparol SPS Ivica Dačić ministar spoljnih poslova.

U međuvremenu, njima su se u donjim ešalonima vlasti pridružili i pojedini istaknuti funkcioneri partija koje su oktobru 2000. godine činile DOS.

I dok se Koštunica sam povukao iz politike, drugi lider DOS-a Zoran Đinđić je kao premijer Srbije ubijen 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade.

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u haškom zatvoru, gde je bio pritvoren zbog suđenja za ratne zločine, a njegova supruga i bivša predsednica JUL-a Mirjana Marković umrla je u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.