Dveri: Loša politika dovela do 180.000 ljudi manje u Vojvodini 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Srpski pokret „Dveri“ ocenio je da su „konstantno loša“ ekonomska politika svih vlasti od 2000. godine, liberalni kapitalizam i propast domaćih velikih preduzeć doveli do toga da Vojvodina danas ima 180.000 stanovnika manje nego na popisu iz 2011. godine.

„Izmedju dva popisa nestali su gradovi veličine Sombora, Кikinde, Šida i Vrbasa. U 2021. godini umrlo je 6.184 stanovnika više nego što se rodilo, odnosno rodilo se 1,4 procenta manje nego 2020. godine. Ako se ovaj trend nastavi do 2050. godine, Vojvodina će izgubiti 20 odsto stanovništva“ izjavila je predsednica Saveta za porodicu Dveri Ivana Stojanović.

Uz ocenu da je na delu „novosadizacija pokrajine“ ona je istakla da, dok se novosadska i pokrajinska administracija širila, nije se ulagalo skoro ništa u sela i pomoć malim poljoprivrenim gazdinstvima, a plodne vojvodjanske oranice poklanjane su stranim investitorima za zagadjivačku industriju.

„Pokrajinska vlast je trebalo da se manje bavi širenjem preglomazne pokrajinske administracije, a mnogo više preraspodelom budžetskih sredstava ka lokalnim samoupravama, i da finansira samo kapitalne investicije koje će podstaći ostanak radno sposobnog stanovništva“, navedeno je u saopštenju „Dveri“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari