Dveri nakon konsultacija poručile da će biti konstruktivna opozicija, POKS bez komentara 1Foto: Vojin Radovanović

Predstavnici Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, Tamara Milenković Kerković i Milovan Jakovljević na kosnultacije u Predsedništvo Srbije su stigli bez predstavnika frakcije Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) oko Žike Gojkovića.

Dveri su treći po redu koji danas idu na konsultacije oko mandatara za sastav nove Vlade.

Nešto kasnije, oko 13 časova, pristigli su i predstavnici POKS-a, među kojima je i Mirko Čikiriz.

Kako je nakon konsultacije objasnio Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri, dogovor je da, s obzirom da će POKS i Dveri imati odvojene poslaničke grupe i odvojeno nastupe na konsultacijama.

Obradović je rekao da deo nove vlasti neće biti jer smetaju kadrovska rešenja dosadašnje Vlade, ali i njena politika. S tim u vezi predsedniku Aleksandru Vučiću su predali „očekivanja od nove Vlade Republike Srbije“. Među njima su i socijalno-ekonomski paket mera u vremenu krize, očuvanje KiM u sastavu Srbije, podrška Republici Srpskoj, otkazivanje Evropajda i uvođenje Dana porodice.

Tu su i Rezolucija Narodne skupštine o genocidu u Jasenovcu, ali i otvaranje javne rasprave o obnovi monarhije.

– Srpski pokret Dveri nije zainteresovan da bude deo bilo kakve buduće vlade koja će biti vlada kontinuiteta politike SNS sa dosadašnjim kadrovima iz redova SNS i njenih koalicionih partnera. Dosadašnje vlade su uništile Srbije, najbolji primer je stanje u EPS-u, Telekomu, Republičkom geodetskom zavodu. Mi ne vidimo da ti ljudi dalje mogu da vode Srbiju, nisu mogli da je vode u mirnodovsko vreme, a zamislite da je vode u vreme krize, naveo je Obradović i dodao da ako se Vučić odluči na kadrove poput Brnabića, Stefanovića, Malog, Čomić i drugih Dveri neće biti deo te kaolicije.

Tamara Milenković Kerković, potpredsednica ove stranke, navela da su Vučiću sugerisali da mere sada budu ciljane na one kojima je pomoć najpotrebnija i predložili paket fiskalnih mera i mera direktne pomoći socijalnih dodataka za prehranu i energente najugroženijim kategorijama stanovništva. Predlog je i da se uvede i porez na luksuz.

– Kao što znate mi smo konstruktivna opozicija, nismo opozicija državi, ali jesmo vlasti, u tom smislu nismo sujetno čekali za sebe svoje predloge, pa smo predsedniku izneli predloge i o prehrambenoj industriji, naveo je Milovan Jakovljević.

Nakon Dveri iz Predsedništva su stigli i predstavnici pomenute frakcije POKS-a. Njihov predsednik Žika Gojković kratko je u prolazu medijima rekao „Nemamo komentar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari