Dveri: Novac za stadion preusmeriti u mere pomoći stanovništvu 1Foto: Press centar UNS-a

Srpski pokret Dveri zatražio je danas od tehničke Vlade Srbije hitnu obustavu „preskupe i koruptivne“ javne nabavke za usluge upravljanja projektom i vršenje stručnog nadzora za početak izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu, i da se svih 250 miliona evra predviđenih za stadion preusmeri u mere pomoći stanovništvu.

Te mere obuhvatile bi povećanje minimalne zarade, ukidanje PDV na osnovne prehrambene namirnice, ukidanje akciza na naftu i naftne derivate, smanjenje PDV na struju za sve potrošače, ukidanje PDV za struju za osetljive potrošače i na socijalne dodatke za energente i troškove života za ugrožena domaćinstva, penzionere sa minimalnim penzijama i druge osetljive kategorije stanovništva, navela je potvredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković u pisanoj izjavi.

„Ovaj očito ‘namešteni’ tender, raspisan do 20. juna, samo je prva faza izgradnje Nacionalnog stadiona u Srbiji, čiji je Zakon o budžetu za 2022. godinu usvojen sa deficitom od 1,7 milijardi evra, u zemlji čija je trećina stanovnika gladna, čiji je spoljni dug premašio 30 milijardi evra, sa Vladom u tehničkom mandatu i bez Skupštine i gde je zbog sve veće inflacije i svetske recesije, energetske i prehrambene krize, međunarodnih izazova i pretnji Zapada, ugrožen i sam opstanak nacije“, ocenila je Kerković.

Ocenila je da Srbija nema para za Nacionalni stadion „u zemlji u kojoj nacija izumire, broj dece u školama se smanjuje za 100.000 godišnje, a siromaštvo je najveće u Evropi“.

Smatra da je projekat Nacionalnog stadiona „primer koruptivnog i megalomanskog ponašanja vlasti koja je izgubila svaki dodir sa realnošću“, a rešena je da obezbedi „preplaćene poslove firmama bliskim partijsko-finansijskom kartelu“.

Projekat Nacionalnog stadiona je ne samo potencijalno koruptivan, već i ekološki problematičan jer je planiran na prostoru beogradskog vodoizvorišta u Surčinskom polju, u blizini Savskog nasipa, navela je Kerković.

„Preskup i megalomanski projekat Nacionalnog fudbalskog stadiona, finansiraće se novim zaduženjem, a treba da se sprovede u uslovima sve veće inflacije i svakodnevnih poskupljenja koja onemogućavaju preživljavanje 2,5 miliona gladnih ljudi u Srbiji, u uslovima dupliranog spoljnog duga, u pretećoj energetskoj i prehrambenoj krizi, sa devastiranim EPS-om“, ocenila je Kerković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari