Dveri: Osim podrške Zapada Kurti ima i svesrdnu pomoć vlasti Aleksandra Vučića 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Pokret Dveri osudio je danas napad pripadnika NATO, oličenih u Kforu, u sadejstvu sa albanskim separatistima, na Srbe na Kosovu i Metohiji, navodeći da se Kfor odlučio na brutalan napad na Srbe, umesto da štite mir i bezbednost na Kosovu, što im je posao.

„Očigledna je namera Zapada da zastraši Srbe na severu Kosova i Metohije i na taj način pruži podršku lažnoj državi Kosovo da proteraju Srbe sa celog prostora Kosova“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, ni u jednom trenutku sa Zapada nije stigla osuda separatističkog režima Aljbina Kurtija koji svakoga dana ugnjetava Srbe na Kosovu, a koji žive gore nego u getu, posebno Srbi južno od Ibra.

„Šta više, Kurti uživa potpunu podršku Zapada, pre svega Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Francuske, jer je on njihov eksponent i ništa ne sme da uradi bez njihove saglasnosti“, tvrde iz Dveri.

Dodaju da, s druge strane, Kurti ima svesrdnu pomoć i vlasti Aleksandra Vučića. Pre svih sporazuma koje je aktuelna vlast potpisala, od Briselskog preko Vašingtonskog do prihvatanja francusko-nemačkog ultimatuma, noga albanskih separatista nije kročila na prostor severa Kosova.

Prema navodima Dveri, tek od 2013. godine, vlast u Srbiji počinje da se odriče dela po dela suverenosti Srbije na severu Kosova i Metohije, a u korist lažne države Kosovo.

Kulminacija svega toga je Vučićev kontramiting od 26. maja, kada je skoro ispraznio sever Kosova i tako prepustio albanskim separatistima da zauzmu četiri opštine na severu, naveli su iz Dveri.

Dveri su predložile da se prekinu pregovori u Briselu i da se tema Kosova vrati u UN, zatim da Srbija zatraži hitnu sednicu Savet bezbednosti UN na temu aktuelnog stanja na severu Kosova, da se ponovi zahtev za povratak do 1.000 pripadnika srpskog vojnog i civilnog osoblja na Kosovu, raspišu izbori u četiri opštine na severu i zakaže hitna sednica Skupštine Srbije na temu aktuelne krize na severu Kosova.

Sve informacije o tenzijama na Kosovu možete pročitati na Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari