Dveri predlažu formiranje komisije za koordinaciju institucija u borbi protiv nasilja u društvu 1

Pokret Dveri ocenio je danas da je nemoguće stati na put slučajevima nasilja u porodici ukoliko se priča samo o posledicama, a ne uzrocima i ponovo je predložio formiranje komisije Vlade Srbije za koordinaciju ministarstava i drugih državnih institucija u borbi protiv nasilja u društvu.

Članica Predsedništva Dveri Sanja Vujanović je, u saopštenju, povodom slučaja oca koji je godinama držao ćerku zatočenu u stanu u Beogradu i ubistva majke petoro dece u Jagodini, ukazala da je mnogo uzroka nasilja u porodici, a da su neki od njih različiti oblici „medijskog nasilja“, poput „utrkivanja ko će pre objaviti ‘ekskluzivniju’ vest o detaljima nekog nasilnog zločina“.

„Ne postoji razlog zašto to treba da bude vest u medijima i to udarna. Udarna vest treba da bude da je zločinac dobio maksimalnu kaznu predviđenu zakonom“, naglasila je ona.

Vujanović je, pored preporuke za formiranje komisije, navela da Dveri predlažu i osnivanje novih i osnaživanje postojećih savetovališta za partnerske odnose, brak, porodicu i roditeljstvo, jačanje preventivne uloge centara za socijalni rad, kao i jačanje vaspitne funkcije škole.

Dodala je da su među predlozima nalaze i pojačan psihoterapeutski rad sa nasilnicima, donošenje zakona o psihoterapijskoj delatnosti i „stroga zabrana promovisanja nasilja u medijima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.