Dveri protiv predloženih izmena Ustava u oblasti pravosuđa i referenduma na tu temu 1Foto: Logo

Pokret Dveri saopštio je danas da se protivi predloženim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa i najavljenom referendumu na tu temu.

Dveri su ocenile da su planirane izmene Ustava „samo probni balon za dalja referendumska pitanja i sledeće izmene Ustava, kao što je eliminisanje Kosova i Metohije iz ustavne preambule ili odobrenje za otvaranje rudnika litijuma od strane po zlu čuvenog Rio Tinta“.

„Izmenama zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, referendumsko pitanje će biti usvojeno ako za njega glasa većina od ukupnog broja izašlih birača, bez obaveze da na ovako važno izjašnjavanje izađe najmanje polovina od ukupnog broja birača u Srbiji. To u praksi znači da na referendum može izaći samo troje ljudi, i ako dvoje glasa ‘za’, referendum je uspeo, što je nedopustivo za ovako važne nacionalne i državne teme“, naveli su iz Dveri.

Poslanici Skupštine Srbije razmotriće na današnjoj sednici Predlog akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa kao i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja tog akta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari