Dveri: Smanjićemo starosnu granicu za odlazak u penziju, posebno za žene 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Novo pomeranje starosne granice za penziju koje se tiče žena, a koje stupa na snagu 1. januara sledeće godine, predstavlja još jedan u nizu otežavajućih okolnosti za naše najstarije građane, saopštile su Dveri.

Kako se navodi u saopštenju, Dveri će, po dolasku na vlast, umanjiti a ne povećavati starosnu granicu za penziju.

“Starosna granica za odlazak u penziju za žene svake godine se pomera kako bi se 2032. godine izjednačila sa muškarcima i iznosila 65 godina. Ovakva penziona politika deo je nehumane agende koja pod parolom za prava žena upravo atakuje na njihovu dobrobit i zdravlje. Dveri imaju konkretne predloge koje bi otklonile nepravdu prema penzionerima”, navodi se.

Prvo će kako poručuju iz Dveri biti ukinut “krajnje diskriminatorski član zakona prema kojem onaj ko ima navršenih 40 godina radnog staža, ali nije ispunio starosni uslov za penziju, dobija trajno umanjenje penzije”.

Zatim će biti smanjena starosna granica za odlazak u penziju, posebno za žene.

“Treće, vratićemo sve otete delove penzija u više mesečnih rata. Četvrto, svako sledeće povećanje penzija i njihovo usklađivanje sa rastom troškova života neće biti isto za sve, već će penzioneri sa niskim penzijama dobijati veće povećanje. I peto, svi oni koji nemaju nikakva primanja u starosti dobiće socijalnu penziju od države”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari